Jak już zdążyliście zauważyć pizza często gości na naszym stole. Wczoraj była pizza z kurkami, a dzisiaj proponuję mini pizze z kiełbasą szynkową, mozzarellą i oliwkami. Głównym dodatkiem do tej wspaniałej smakowo pizzy jest sos Lutenica, zioła dalmatyńskie. Wszystkie te składniki powodują, że danie w klimacie związane jest z kuchnią bałkańską.
Składniki:
- 3 szkl mąki pszennej,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczki ziół dalmatyńskich Kotanyi
- 1 łyżeczka cukru,
- 1/2 łyżeczka soli,
- 200 ml wody
- 5 dag drożdży,
- 3 łyżki oleju,
- 8 plastrów kiełbasy szynkowej
- oliwki z pastą paprykową i migdałami FINE FOOD
- 8 łyżeczek sosu Lutenica łagodna
- 1 ser mozzarella
PRZYGOTOWANIE:
Kiełbasę szynkową kroimy w plastry. W rondelku mieszamy wodę z olejem i 1 łyżeczką cukru i 1/2 łyżeczki soli, lekko podgrzewamy. Dodajemy 5 dag drożdży i ucieramy do rozpuszczenia drożdży, dodajemy jajko i mieszamy. Do misy robota wsypujemy 3 szklanki mąki pszennej,wsypujemy 1 łyżeczkę suszonych ziół dalmatyńskich, wlewamy zaczyn, ciasto wyrabiamy za pomocą haka do pizzy kilka minut. Wstawiamy stalową misę robota z ciastem do nagrzanego piekarnika do temp. 50 stopni na 20 minut do wyrośnięcia, po tym czasie wyciągamy misę z ciastem drożdżowym jeszcze chwilkę wyrabiamy. Blachę obsypujemy mąką, z ciasta robimy wałek i kroimy w plastry – wyszło 8 kawałków. Ciasto przekładamy na blachę i wałkujemy, tworząc owalne kształty. Każdy kawałek ciasta smarujemy sosem Lutenica, układamy plastry kiełbasy i po 3 plastry mozzarelli. Pizze wstawiamy na 15-20 minut do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C, rozkładamy na talerze. Ja udekorowałam cytrynowym tymiankiem i papryczkami piri piri.
Smacznego!