Te roladki są świetne, bo smakują jak normalna pizza.Pizza w kształcie Roladki jest poręczna, gdyż można sobie odrywać małe porcje, świetnie pasują na spotkanie ze znajomymi. Farsz jest typowo śródziemnomorski: szynka parmeńska, suszone pomidory, żółty ser i bazylia suszona.
Polecam. Jest smaczna i sycąca.
Składniki:
- 3 szkl mąki pszennej,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1/2 łyżeczka soli,
- 200 ml wody
- 5 dag drożdży,
- 3 łyżki oleju,
- 4 łyżki sosu włoskiego Winiary
- suszona bazylia
- ser żółty
- szynka parmeńska
- suszone pomidory
PRZYGOTOWANIE:
W rondelku mieszamy wodę z olejem i 1 łyżeczką cukru i 1/2 łyżeczki soli, lekko podgrzewamy. Dodajemy 5 dag drożdży i ucieramy do rozpuszczenia drożdży, dodajemy jajko i mieszamy. Do misy robota wsypujemy 3 szklanki mąki pszennej, wlewamy zaczyn, ciasto wyrabiamy za pomocą haka do pizzy kilka minut. Wstawiamy stalową misę robota z ciastem do nagrzanego piekarnika do temp. 50 stopni na 20 minut do wyrośnięcia, po tym czasie wyciągamy misę z ciastem drożdżowym jeszcze chwilkę wyrabiamy. Blachę obsypujemy mąką. Ciasto cienko wałkujemy, tworząc prostokąt. Smarujemy sosem włoskiem, obkładamy na całej powierzchni szynką parmeńską, posypujemy suszonymi pomidorami pokrojonymi w kostkę i obkładamy plastrami sera. Zwijamy ostrożnie ciasto, tworząc wałek, kroimy na ok. 3 cm plastry. Każdy kawałek układamy na blasze pionowo, niezbyt ściśle, gdyż jeszcze urosną. Pizze wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C.
Smacznego!
Pingback: Pizza zawijana z szynką i serem - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię i dom
Pingback: Pizza-rolls z farszem pieczarkowym | W Krainie Smaku