Pizza z salami to kolejny pomysł na pizzę.
SKŁADNIKI na ciasto:
- 2,5 szkl mąki,
- 2 szt jajka,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1/2 łyżeczki soli morskiej prowansalskiej Kamis,
- 100 ml mleka
- 5 dag drożdży,
- 3 łyżki oleju
PRZYGOTOWANIE:
W garnku mieszamy 100 ml mleka z 1 łyżeczką cukru i 1/2 łyżeczki soli morskiej prowansalskiej, lekko podgrzewamy. Dodajemy 5 dag drożdży i 3 łyżki oleju, ucieramy do rozpuszczenia drożdży. Do misy robota wsypujemy 2,5 szklanki mąki, dodajemy 2 jajka i wlewamy mieszaninę z drożdżami, ciasto wyrabiamy za pomocą haka do pizzy kilka minut aż się zrobi elastyczne. Wstawiamy misę robota z ciastem do nagrzanego piekarnika do temp. 50 stopni na 20 minut do wyrośnięcia, po tym czasie wyciągamy misę, ciasto przekładamy na blachę i formujemy kwadrat 35 x 35 cm, lekko podwyższając brzegi ciasta.
SKŁADNIKI na obkład:
- 16 plastrów salami pepperoni,
- 1 opakowanie sosu pomidorowego pikantnego w puszce,
- sól morska prowansalska Kamis
- ognista mieszanka przypraw Kamis
- 30 dag startego sera żółtego,
- tymianek cytrynowy
PRZYGOTOWANIE: Na ciasto wykładamy sos pomidorowy pikantny, doprawiamy solą morską prowansalską i ognistą mieszanką przypraw Kamis, obsypujemy połową startego sera. Na sosie ułożyć plastry salami i posypać resztą startego sera, oraz kilkoma gałązkami cytrynowego tymianku. Pizzę wstawiamy do gorącego piekarnika o temp. 150 stopni z termoobiegiem i pieczemy 25 minut. Kroimy pizzę w kwadraty i wykładamy na talerzach, podajemy z pikantnym keczupem.