Kto nie lubi domowego pieczywa? Jest ktoś taki? Polecam Wam efektowne pełnoziarniste bułeczki drożdżowe z ajwarem i czarnuszką.
Te bułeczki to faworyt Piotrka do jedzenia przed TV. Prosto i pysznie… smacznie, zdrowe (bo pełnoziarniste) jeszcze ciepłe drożdżowe bułeczki z dodatkiem ajwaru popijamy np. zimnym mlekiem.
Składniki na 9 dużych bułek:
2,5 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej
170 ml letniej wody
1 jajko
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
1 opakowanie suchych drożdży (8 g)
2 łyżki roztopionego masła
ponadto:
ajwar
mleko
Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy w rondelku, studzimy i dodajemy jajko, ubijamy trzepaczką. Pozostałe składniki umieszczamy w misce, wlewamy wodę, dodajemy masło z jajkiem i dokładnie wyrabiamy ciasto, ja robię to mechanicznie hakiem robota. Ciasto powinno być miękkie, elastyczne. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i postawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (ok. 1 godziny).
Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i rozwałkowujemy na prostokątny placek. Połowę ciasta smarujemy ajwarem i przykrywamy nieposmarowaną częścią ciasta. Radełkiem tniemy paski ok. 2 cm szerokości. Z każdego kawałka formujemy okrągłą bułeczkę, zaczynając zwijanie od środka na zewnątrz. Końcówkę ciasta podkładamy pod spód bułeczki. Przygotowane bułeczki umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiamy w ciepłym miejscu do napuszenia na ok. 30 minut. Przed włożeniem do piekarnika, bułeczki smarujemy mlekiem i obsypujemy czarnuszką.
Piekarnik nagrzewamy do 175 C. Pieczemy bułeczki ok. 15 minut.
Smacznego 🙂
Pięknie się prezentują!! Moje ulubione talerzyki!
Pingback: Bułeczki z rukolą i serem - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię