Bułki, buły, bułeczki, plecionki … Są bardzo pyszne, miękkie, puszyste, pachnące czosnkiem i włoskimi ziołami, z wypieczoną skórką.
Polecam je wypróbować, gdyż są łatwe w wykonaniu, na pewno Wam będą smakowały.
Bułeczki plecione z włoskimi ziołami:
Składniki na około 9 dużych bułek lub 14 małych:
- 1 szklanka wody
- 7 g suchych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki soli
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju kujawskiego: pomidory, czosnek, bazylia
- 4 szklanki mąki pszennej Basia
Dodatki
- 1 łyżka oleju kujawskiego: pomidory, czosnek, bazylia do posmarowania + zioła włoskie Kotanyi
Wodę lekko podgrzewamy, dodajemy 2 łyżki oleju kujawskiego: pomidory, czosnek, bazylia, wbijamy jajko roztrzepujemy całość.
Drożdże suche mieszamy z mąką w misie robota FP 270 Kenwood. Wlewamy płynne składniki, łączymy razem w naczyniu i wyrabiamy hakiem około 5 minut. Ciasto wstawiamy na 30 minut do piekarnika nastawionego na 50 stopni z termoobiegiem, do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto krótko wyrabiamy na lekko posypanej mąką stolnicy, robimy wałek i kroimy na 9 kawałków. Przygotowujemy bułeczki plecione o kształcie obwarzanka: każdego kawałek ciasta formujemy w długi wałek. Tworzymy pętelkę, następnie krótszą końcówkę przekładamy z dołu do góry i wtykamy w środek . Dłuższą końcówkę przekładamy z dołu do góry i wkładamy do środka. Odstawiamy bułeczki ponownie do piekarnika na 30 minut.
Przed pieczeniem smarujemy bułki olejem i posypujemy ziołami włoskimi, w którym są rozmaryn, tymianek, papryka, pieprz różowy, cząber, bazylia, estragon i sól morska jodowana.
Bułki pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 20 minut. Studzimy na kratce.
Lubię takie bułeczki:)
ja też 🙂
Jolu, piękne te bułeczki 🙂
A jak pachniało podczas pieczenia, Piotrek stwierdził, że są pyszne i pora zrezygnować z usług piekarni;)
Pingback: Domowy chleb pszenno-żytni z płatkami owsianymi - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię i dom