Bułeczki plecione z włoskimi ziołami

Bułki, buły, bułeczki, plecionki … Są bardzo pyszne, miękkie, puszyste, pachnące czosnkiem i włoskimi ziołami, z wypieczoną skórką.

Polecam je wypróbować, gdyż są łatwe w wykonaniu, na pewno Wam będą smakowały.

Bułeczki plecione z włoskimi ziołami:

bułeczki plecione z włoskimi ziołami

Składniki na około 9 dużych bułek lub 14 małych:

  • 1 szklanka wody
  • 7 g suchych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 2 łyżki  oleju kujawskiego: pomidory, czosnek, bazylia
  • 4 szklanki mąki pszennej Basia

Dodatki

  • 1  łyżka oleju kujawskiego: pomidory, czosnek, bazylia do posmarowania + zioła włoskie Kotanyi

Wodę lekko podgrzewamy, dodajemy 2 łyżki oleju kujawskiego: pomidory, czosnek, bazylia, wbijamy jajko roztrzepujemy całość.

Drożdże suche mieszamy z mąką w misie robota FP 270 Kenwood. Wlewamy płynne składniki, łączymy razem w naczyniu i wyrabiamy hakiem około 5 minut. Ciasto wstawiamy na 30 minut do piekarnika nastawionego na 50 stopni z termoobiegiem, do podwojenia objętości.

Po tym czasie ciasto krótko wyrabiamy na lekko posypanej mąką stolnicy, robimy wałek i kroimy na 9 kawałków. Przygotowujemy bułeczki plecione o kształcie obwarzanka:  każdego kawałek ciasta formujemy w długi wałek. Tworzymy pętelkę, następnie  krótszą końcówkę przekładamy z dołu do góry i wtykamy w środek . Dłuższą końcówkę przekładamy z dołu do góry i wkładamy do środka. Odstawiamy bułeczki ponownie do piekarnika  na 30 minut.

Przed pieczeniem smarujemy bułki olejem i posypujemy ziołami włoskimi, w którym są rozmaryn, tymianek, papryka, pieprz różowy, cząber, bazylia, estragon i sól morska jodowana.

Bułki pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 20 minut. Studzimy na kratce.

Bułeczki plecione z włoskimi ziołamiBułeczki plecione z włoskimi ziołamiBułeczki plecione z ziołami włoskimiBułeczki plecione z włoskimi ziołamiBułeczki plecione z ziołami włoskimBułeczki plecione z włoskimi ziołami

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

5 myśli nt. „Bułeczki plecione z włoskimi ziołami

  1. Pingback: Domowy chleb pszenno-żytni z płatkami owsianymi - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię i dom

Skomentuj Jolanta Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *