Mini bułeczki orkiszowe z dodatkiem majonezu. Skończyło się pieczywo. Dla tych zapominalskich mam przepis na błyskawiczne bułeczki, które można zrobić i upiec nawet w 30 minut. Najlepsze są jeszcze ciepłe. Gdy mamy robot planetarny ciasto robi się praktycznie same. Jak spróbujecie, nie zechcecie więcej bułek ze sklepu. Polecam od razu podwoić ilość składników i upiec 12 sztuk bułek w dużej formie na muffiny. Te mini bułeczki to idealny pomysł na urozmaicenie śniadania czy kolacji. te bułeczki upiekłam w formie na muffiny, dzięki temu bułeczki są równe, do tego zachwycą smakiem każdego.
Jeśli szukacie innych przepisów na wszelakie domowe pieczywo *kajzerki, wrocławskie, rogale z makiem, bajgle, bagietki, chleb itp. to szukajcie TUTAJ.
Bułeczki 30-minutowe, składniki na 6 sztuk, Mini bułeczki orkiszowe z dodatkiem majonezu:
bułeczki drożdżowe bez ZACZYNU, ciasto:
po 1/2 szklanki mąki orkiszowej i pszennej
po 1/2 szklanki ciepłej wody i mleka
1 łyżeczka drożdży suszonych
1 płaska łyżeczka soli
2 łyżki majonezu
3 łyżki siekanego siemienia lnianego + do podsypania w formie + do posypania bułeczek
może być też trochę maku do posypania wierzchu bułeczek
Mini bułeczki drożdżowe – jak zrobić? Sposób przygotowania: Składniki suche mieszamy, dodajemy majonez, wlewamy ciepłą wodę z mlekiem i wyrabiamy 5 minut. Ciasto odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Foremkę silikonową do muffinek oprószamy mąką i siekanym siemieniem. Ciasto dzielimy na 6 części ( trochę większe kawałki ciasta od piłeczki kauczukowej) i wkładamy je do foremki. Każdą bułeczkę smarujemy wodą i obsypujemy siekanym siemieniem. Nagrzewamy piekarnik do 220°C (lub ok. 200 stopni C z termoobiegiem). Tak przygotowane bułeczki wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 15 minut – do zarumienienia.