Proziaki. Pieczywo na sodzie

Proziaki. Pieczywo na sodzie. Te bułeczki na sodzie jedliśmy pierwszy raz, gdy pojechaliśmy na wakacje w Bieszczady do Polańczyka. Te bułeczki są bardzo popularne w tym regionie. Skąd taka nazwa tego pieczywa? Proza to inaczej soda! Czyli można takie mączne placki nazwać sodziakami 😉 Powinno się je piec na blacie kuchni, ale obecnie smaży się je na suchej patelni.

Dzisiaj mam dla Was przepis na te zgrabne bieszczadzkie bułeczki.

Proziaki, podobnie jak podpłomyki przygotowuje się gdy w domu zabraknie pieczywa w domu. Polecam grillowane podpłomyki.

Podpłomyki są płaskie, a proziaki zaś puszyste, do tego słodkawe, ale bardzo smaczne.

Mi bardzo smakują na ciepło z masłem, serem i pomidorem.  Na słodko z dżemem, czy konfiturą i szklanką zimnego mleka są również bardzo smaczne.

Składniki:
Ok. 1 ¼-2 szklanki kwaśnego mleka (może być też kefir, maślanka)
1 jajko
płaska łyżeczka soli
1 łyżka cukru (opcjonalnie)
2 łyżeczki sody
ok. ½ kg mąki pszennej,

Przygotowanie proziaków
: Z wymienionych składników wyrabiamy ciasto jak na pierogi. Wyrobione ciasto rozwałkowujemy na grubość ok.  2cm. Z ciasta wycinamy kółka albo kwadraty i odkładamy je na oprószone mąką blat, zostawiamy na kwadrans do wyrośnięcia. Smażymy  proziaki na suchej, średnio rozgrzanej patelni z obu stron lub pieczemy na gorącym blacie kuchni z obu stron.

Inspiracja tutaj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

3 myśli nt. „Proziaki. Pieczywo na sodzie

  1. Pingback: Jak zrobić domowe masło - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *