Ciasto kakaowo-śmietankowe. Oszukany sernik

Ciasto kakaowo-śmietankowe. Oszukany sernik podobnie jak śnieżnobiały styropian, jest przygotowany na śmietanie, która doskonale zastępuje ser. Dzisiaj pokażę Wam jak przygotować to pyszne ciasto, które wyglądem przypomina sernik królewski. Masa śmietanowa została zamknięta pomiędzy dwoma warstwami pysznego kakaowego  ciasta. Jednak to ciasto jest dużo lżejsze i mniej kaloryczne od tradycyjnego sernika. Jak ktoś nie piecze często serników to może się nabrać jedząc ten oszukany sernik bez sera. Czekam na Wasze opinie, my je uwielbiamy. Piekłam też oszukany sernik na jogurcie!

Możecie też zainspirować się innymi moimi wypiekami:
Sernik nowojorski
Ciasto kokosowo-truskawkowe z jogurtową pianką

Jak przygotować oszukany sernik, czyli Ciasto kakaowo-śmietankowe.

Składniki na ciasto:
1 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki kakao
1/3 szklanki cukru
3 żółtka
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
100 g masła

Przygotowanie ciasta kakaowego:

Suche składniki mieszamy w misie robota, dodajemy żółtka, cukier i pokrojone w kostkę masło. Z podanych składników wyrabiamy ciasto hakiem robota, można to zrobić ręcznie. Ciasto dzielimy na 2 części, jedną wkładamy do woreczka i wkładamy do zamrażalnika na 30 minut. Pierwszą częścią kakaowego ciasta wykładamy spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, blaszka o o wymiarach 25 x 30 cm.

Składniki na masę śmietankową:
2 op. 330 g kwaśnej śmietany 18 %
3 białka
1/2  szklanki cukru
1 budyń śmietankowy
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Mieszamy w misce śmietanę z budyniem, oraz mąką ziemniaczaną. Białka ubijamy ze szczyptą soli, stopniowo dodajemy cukier i ubijamy na sztywno. Ubite białka mieszamy z masą śmietankową. Wszystko delikatnie łączymy za pomocą łyżki.

Przekładamy masę na kakaowe ciasto. Na powierzchnię masy śmietankowej ścieramy drugą część ciasta kakaowego. Pieczemy Ciasto kakaowo-śmietankowe w temperaturze ok.160 stopni  C ok. 50 minut. Po wyjęciu z piekarnika studzimy na kratce i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.