Sernik królewski

Przepis na Sernik królewski pochodzi od mojej babci, darzę go dużym sentymentem, gdyż ten smak przypomina mi dzieciństwo. Charakterystyczne dla tego sernika są dwie warstwy ciemnego kruchego ciasta, między którymi znajduje się jasna sernikowa masa. Sernik jest bardzo puszysty, lekki, delikatny, do tego bardzo smaczny, a co jest też ważne łatwy w przygotowaniu,  bardzo efektownie też się prezentuje na białym obrusie 🙂 W moim domu do kakaowego ciasta dodawało się też wiórki kokosowe, które dają sernikowi delikatny posmak kokosa.

W tym roku przygotuję ten sernik na Wielkanoc, ponieważ w naszym domu serniki są obowiązkowym ciastem świątecznym, zarówno na Wielkanoc jak i na Boże Narodzenie.

Sernik upiekłam teraz, aby sobie przećwiczyć sposób jego przygotowania, a przyznam się, że nie piekłam go ponad 20 lat.

Piotrkowi bardzo smakował, faktem też jest to, że jemu smakują wszystkie moje serniki 😉

Przepis na Sernik królewski z wiórkami kokosowymi:

Sernik królewskiSernik królewski

Przepis na okrągłą formę o śr. 24 cm

na kruche ciasto:

½  szklanki mąki pszennej poj. 250 ml
½ szklanki mąki krupczatki
1 kopiasta łyżka kakao
2 łyżki jogurtu lub kwaśnej śmietany
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki wiórków kokosowych
2 kopiaste łyżki masła
1 jajko
½ szklanki cukru pudru
szczypta soli

Masa serowa:
750 g tłustego twarogu
100 g rozpuszczonego masła
3 jajka
1 szklanka cukru
35 g budyniu waniliowego bez cukru

1 łyżka margaryny do posmarowania blaszki + 1 łyżka kaszki manny do obsypania blaszki

Wykorzystałam jako miarkę szklankę o poj. 250 ml.

Składniki na ciasto dokładnie zagniatamy ja to zrobiłam hakiem robota, następnie dzielimy ciasto na 2 części, formujemy kulki, które wkładamy do woreczków i wkładamy na godzinę do zamrażalnika. Po tym czasie na wysmarowaną margaryną i obsypaną kaszką blaszkę ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach lub skubiemy 1 część ciasta

Białka oddzielamy od żółtek i  ubijamy trzepaczką na sztywno ze szczyptą soli.

Masło rozpuszczamy i studzimy. Twaróg mielimy (ja zrobiłam to tylko raz) i wraz z żółtkami, cukrem, budyniem dokładnie  mieszamy trzepaczką, wlewamy masło i jeszcze chwilkę mieszamy, dodajemy ubite białka i ostrożnie mieszamy całość łyżką silikonową.

Masę serową wylewamy na ciasto, wyrównujemy i ścieramy (lub skubiemy) drugą kulkę ciasta.

Pieczemy sernik ok. 1 godz. w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C, następnie ustawiamy temperaturę na 50 stopni, włączamy termoobieg i zostawiamy sernik na ok. godzinę w piekarniku. Dobrze jest sernik schłodzić w lodówce aby się bardziej zespolił.

Smacznego!

Sernik królewskiSernik królewski

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

7 myśli nt. „Sernik królewski

  1. Pingback: Ciasto kokosowe z pianką i owocami - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

  2. Pingback: Sernik z pianką na kruchym spodzie - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

  3. Pingback: Oszukany sernik z jogurtu - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *