Rogaliki z parówką i serem (Croissants Crazy) to idealne pieczywo na śniadanie, na kolację, na każdą chwilę. Nie wymagają już dodatków, obkładania czymkolwiek gdyż wszystko jest ukryte w środku. Jako „cudowna” gospodyni i jeszcze „cudowniejsza” żona postanowiłam parówkę (może być inna ulubiona kiełbasa” i ser ukryć w pysznym cieście drożdżowym. Upiekłam więc pyszne wytrawne rogale, które znikają w oka mgnieniu, nie pozwolono by ostygły.
Rogaliki z parówką i serem (crescent rolls) są oczywiście z ciasta „Crazy Dough for Everything”! A tak swoją drogą nazbierało się już tych „zwariowanych przepisów”, zarówno słodkich I wytrawnych! Wszystko o tym przepisie znajdziecie we wpisie na domowe pieczywo – Bułki pszenne .
To ciasto sprawdza się w każdym drożdżowym wypieku. Muszę jeszcze zrobić Crazy pizza.
Surowe ciasto można przechowywać w lodówce do 3 dni, oraz mrozić, ja przeważnie przygotowuję ciasto z 1 kg mąki, dzielę na pół, część wykorzystuję od razu, a drugą mrożę. Rogaliki posypałam czarnuszką, wyglądają idealnie, jeszcze lepiej smakują, są rumiane na zewnątrz, z rozpływającym się w środku serem i parówką. Może dlatego tak namiętnie wykorzystuję ten przepis, że formowanie, wyrastanie wraz z upieczeniem drożdżowych wypieków zajmuje do 45 minut?
Składniki na 12 rogali:
100 ml wody
1 łyżeczka cukru
7 g (ok. 2 łyżeczki) drożdży instant lub 40 g świeżych drożdży
500 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki soli
180 g śmietany 18%
1 jajko
dodatkowo: cienkie parówki, ser salami, jajko + łyżka mleka + czarnuszka
Przygotowanie: W rondelku podgrzewamy wodę ( ma być letnia) dodajemy cukier i suszone drożdże. Odstawiamy do czasu aż woda z drożdżami się spieni. Suche składniki (mąkę, sól, proszek do pieczenia) mieszamy, ja to robię hakiem robota, dodajemy jajko wymieszane ze śmietaną, oraz wlewamy wodę z drożdżami. Wyrabiamy ciasto hakiem tak długo aż otrzymamy dobrze wyrobione, gładkie ciasto. Oczywiście ciasto można wyrobić ręką, ale trwa to dłużej.
Jak przygotować ekspresowe śmietankowe wytrawne rogaliki z parówką i serem z ciasta drożdżowego?
Ciasto na rogale formujemy w kulę, którą dzielimy na pół, na delikatnie podsypanej mąką silikonowej macie rozwałkowujemy z ciasta koło, które kroimy na 6 trójkątów, na każdym kładziemy pół plastra sera i połówkę naciętej parówki. Formujemy zgrabne rogaliki, zwijając ciasto od najszerszej części (podstawy) trójkąta, czubek trójkąta musi znaleźć się pod spodem, nadając formę rogala. Rogale układamy na blasze i blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 25 stopni C na ok 15 minut aż rogale lekko podrosną. Możemy je też przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aby podrosły. Po 15 minutach blachę wyjmujemy z piekarnika i nagrzewamy piekarnik do 180 st C. Rogale smarujemy wodą i posypujemy powierzchnię np. czarnuszką. Blachę z rogalami wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 15 – 20 minut aż rogale się zarumienią. Studzimy rogale na kratce. Smacznego!
A czy trzeba czekać aż ciasto wyrośnie? Czy zaraz po wyrobieniu jest już gotowe do wałkowania i formowania?
Nie trzeba czekać, formujemy od razu i dopiero potem wstawiamy do wyrośnięcia na 15 min do piekarnika.
Pingback: Parówki w cieście - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię