Łosoś z grilla w marynacie pietruszkowo-cytrynowo-koperkowej
6 filetów z łososia
natka pietruszki
2 łyżki marynaty do ryb cytrynowo-koperkowej
4 łyżki oliwy z oliwek
10 kartofli
2 łyżeczki soli
1 łyżka przyprawy do ziemniaków Kotanyi
Ze świeżego łososia wyciąć 6 filetów. Przygotować marynatę, do misy miksera wlać 4 łyżki oliwy z oliwek, dodać ok. 10 listków natki pietruszki (można dać więcej) dodać 2 łyżki marynaty do ryb cytrynowo-koperkowej posiekać robotem, marynatą posmarować dokładnie z obu stron filety z łososia, włożyć do miski żaroodpornej i wstawić na noc do lodówki. Łososia będziemy podawać z grillowanymi kartoflami. Ugotować więc kartofle z 2 łyżeczkami soli na pół twardo, odcedzić je, każdy kawałek pokroić na 6 kawałków i posypać łyżką przyprawy do ziemniaków Kotanyi. Rozgrzać patelnię grillową, ułożyć na niej kawałki łososia i grillować z obu stron, obok wyłożyć kartofle i również grillować, gdy na łososiu odbiją się paski od grilla, a kartofle lekko się przyrumienią można już wszystko wykładać na talerze. Podawać z surówką z kapusty pekińskiej, papryki i rzodkiewki, posypanej ziarnami granatu.