Pasta z piklinga. Pasta ze śledzia wędzonego.
Wiele osób myśli, że pikling to nazwa ryby, są w błędzie, gdyż pikling to nazwa handlowa wędzonego śledzia, który jest wędzony w całości, z głową i wnętrznościami, dzięki czemu ma bardzo intensywny smak.
Pikling jest bardzo popularny w kuchni niemieckiej, ale również w Polsce, w Wielkiej Brytanii, w Holandii oraz w krajach skandynawskich. Odkąd mieszkamy w portowym mieście, w każdą niedzielę jedziemy na targ rybny, gdzie kupujemy u rybaków pakiet różnych ryb wędzonych, w którym zawsze znajduje się wędzony pikling.
Pikling, czyli śledź wędzony w całości, z którego robię pyszną pastę na kanapki. To kolejna nasza propozycja na: pasty do kanapek.
Wiele osób po powrocie ze sklepu odkrywa, że wędzony pikling, którego właśnie kupili, nie ma usuniętych wnętrzności, bo jest uwędzony w całości z głową, może też mieć ikrę lub mlecz, po tym odkryciu niekiedy czują obrzydzenie i wyrzucają rybę do kosza. Pikling ma też bardzo dużo ości, które trudno usunąć. Ale taka jest uroda śledzi. Ja mam na nie sposób, robię z piklinga pastę kanapkową, jak się trafi wykorzystuję do jej zrobienia też ikrę lub mlecz, wtedy pasta rybna zyskuje na smaku.
Jeśli lubicie wędzone ryby, będziecie zachwyceni tą pastą z piklinga.
Składniki:
1 pikling, (1 śledź wędzony w całości)
1 mała cebula, lub kilka młodych wraz ze szczypiorem
1 łyżka majonezu ( u mnie remulada), rémoulade to zimny sos na bazie majonezu
1 łyżka musztardy (u mnie z papryczką jalapeno),
świeżo mielony czarny pieprz.
Jak zrobić pastę z piklinga: z ryby usuwamy głowę, skórę, wyjmujemy ikrę lub mlecz, oczyszczamy z innych nieczystości, wyjmujemy kręgosłup, oraz jak najwięcej ości. Mięso ryby miksujemy blenderem wraz z majonezem i musztardą na gładką masę, dodajemy drobno posiekaną cebulkę, doprawiamy pieprzem, dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki, aby pasta się schłodziła, stężała i nabrała smaku. Przed posmarowaniem kanapek ponownie pastę mieszamy. Mi najlepiej smakuje z lekko podsmażoną na patelni bagietką, przyozdobiona odrobiną świeżego koperku.