Fleischsalat
Mieszkamy już kilka lat w Niemczech, więc zdążyliśmy już poznać niemiecką kuchnię. Niemcy uwielbiają jeść sałatki, zarówno te tradycyjne niemieckie sałatki ziemniaczane, ale i śledziowe, sałatki z ogórków, czy makaronowe. Są naprawdę pyszne i proste w przygotowaniu! Uwielbiają je wszyscy, osoby starsze, jak i młodsze. Niemieckie sałatki można przygotowywać na różne sposoby. Dressingi są majonezowe, kremowe, albo tylko z octu i oleju zmieszanego z przyprawami i świeżymi ziołami.
Niektóre sałatki są przyrządzane z sałaty, warzyw i owoców. Inne przygotowuje się z makaronem, kiełbasą lub mięsem. Sałatki mogą być też łączone lub dekorowane serem i jajkami. Przeważnie są doskonałym dodatkiem do większości potraw, ale niektóre z nich są samodzielnym posiłkiem. Naprawdę warto je wypróbować! Najbardziej lubię jeść nudelsalat, sałatkę szwabską, oraz Fleischsalat. Ta ostatnia sałatka to prosty, tradycyjny, domowy niemiecki przysmak, którego przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę. Nie znam Niemca, który nie znałby Fleischsalat. Nie znam sklepu spożywczego w Niemczech gdzie nie stoi na półce Fleischsalat. Często ta sałatka podawana jest w domach jako dodatek do kanapek. Ten dzisiejszy przepis to najprostsza wersja sałatki: Fleischsalat składa się jedynie z majonezu, ogórków konserwowych lub kiszonych, oraz kiełbasy typu mortadela lub wędlina Lyoner. Wierzcie mi, jest naprawdę pyszna!
Składniki Fleischsalat:
250 g wędliny Lyoner lub mortadeli pokrojonej w paski
150 – 200 g pokrojonych w kostkę ogórków konserwowych lub kiszonych
2 łyżki stołowe zalewy z ogórków
½ a nawet 3/4 szklanki majonezu
½ – ¾ szklanki kwaśnej śmietany
1 łyżka stołowa cukru
pieprz i sól (opcjonalnie)
szczypiorek (opcjonalnie)
Przygotowanie Fleischsalat:
Za pomocą trzepaczki mieszamy w misce majonez z kwaśną śmietaną, zalewą z ogórków i cukrem. Wędlinę kroimy w małe paseczki. Ogórki kroimy w kostkę. Dodajemy do sosu majonezowego pokrojoną wędlinę i pokrojone ogórki, mieszamy łyżką lub łopatką. Doprawiamy pieprzem i solą według własnego uznania. Można dodać posiekany szczypiorek. Pozostawiamy w lodówce do schłodzenia na przynajmniej godzinę. Smacznego!