Sałatka chlebowa w stylu panzanella salad. Macie chęć spróbować tej niesamowitej sałatki chlebowej, która jest pełna pomidorów, sałaty rzymskiej, sera feta, grzanek i sosu winegret. Klasyczny i najbardziej popularny sos do sałatek na bazie oliwy, z sokiem z cytryny lub octem winnym, solą, pieprzem oraz opcjonalnie ze świeżą bazylią i czosnkiem.
Ponieważ sałatka panzanella rzeczywiście oznacza „sałatkę chlebową”, jej podstawą są domowe grzanki. Sos winegret to sok z cytryny, oliwa z oliwek, syrop klonowy, czosnek. Trochę sera i posiekana świeża bazylia. Polecam też włoską sałatkę makaronową.
Składniki na sałatkę chlebową:
Sałata rzymska
świeża bazylia
pomidorki koktajlowe żółte i czerwone
ser sałatkowy w stylu feta
sól i pieprz
grzanki z chleba ( 3 kromki chleba bez skóry, pokroić w kostkę, dodać 2 łyżki oleju i 2 szczypty oregano, podsmażyć na suchej rozgrzanej patelni)
sos winegret:
1/3 szklanki oliwy z oliwek
2 łyżki soku z cytryny lub octu winnego
1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
1 łyżka siekanej w paski świeżej bazylii
sól i pieprz do smaku
Jak przygotować sałatkę chlebową? W oddzielnej misce mieszamy kostki chleba, z oliwą i oregano, przesmażamy na patelni. W drugiej misce układamy porwane liście sałaty rzymskiej, dodajemy pokrojone pomidorki, ser sałatkowy pokrojony w kostkę, posiekaną bazylię, doprawiamy solą i pieprzem, polewamy sosem winegret, delikatnie mieszamy i posypujemy sałatkę grzankami. Smacznego! Serwuj natychmiast!
mniam pyszna. a domowe grzanki są najlepsze 🙂