Zupa cygańska

Zupa cygańska to tania, prosta i pyszna rozgrzewająca zupa, idealna na jesienny obiad. Czemu zupa cygańska? Bo to potrawa prosta , a kuchnię cygańską charakteryzują wieloskładnikowe gulasze, kociołki albo gęste zupy. Ta kuchnia w jakimś stopniu odzwierciedla też romskie wędrówki po świecie, kuchnia narodów bałkańskich miała na nią duży wpływ. Dania są ostre, zawierają kilka rodzaju mięs lub kiełbas, paprykę, pomidory lub przecier pomidorowy. Taka jest też właśnie moja zupa cygańska.

Wieloskładnikowość charakteryzuje też oszczędną kuchnię, wykorzystującą to co zostało z innych posiłków. Moja zupa jest na bazie wczorajszego rosołu. Ty razem nie jest to poniedziałkowa pomidorówka, a cygańska zupa z boczkiem, kiełbasą, z papryką, z pomidorami i jest na ostro.

Zupa cygańska najlepiej smakuje kiedy się przegryzie po ugotowaniu, po ponownym podgrzaniu jest aromatyczna i bardzo wyrazista w smaku.

Zupa cygańska
Składniki:
1,5 l rosołu, bulionu drobiowego lub ostatecznie 2 kostki warzywne
1 duża czerwona papryka
25 dag boczku wędzonego
1 sztuka ok. 200 g kiełbasy zwyczajnej
1 duża cebula
1 papryczka chili
5 ziemniaków
sól i pieprz
1 łyżka majeranku
½ szklanki przecieru lub koncentratu pomidorowego
1  łyżeczka cukru
½ szklanki kwaśnej śmietany
1 łyżka mąki

Do dekoracji:
kwaśna śmietana
natka pietruszki

Jak ugotować zupę cygańską? Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę. Zalewamy rosołem lub bulionem i gotujemy na małym ogniu. W międzyczasie kroimy cebulę w kostkę. Na rozgrzanej patelni szklimy boczek pokrojony w kostkę, dodajemy cebulę i kiełbasę, podsmażamy. Papryczkę chili rozkrawamy, usuwamy nasionka, kroimy w małą kostkę. Do podsmażonego boczku i kiełbasy, dodajemy papryczkę i oczyszczoną, pokrojoną w drobną kostkę paprykę, dodajemy koncentrat i dusimy aż papryka zmięknie.

Zawartość patelni przekładamy do garnka z ziemniakami. Dodajemy roztarty majeranek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy i gotujemy ok. 10 minut aż ziemniaki zmiękną.

Zupę zabielamy śmietaną. Do śmietany dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy, a następnie wlewamy trochę gorącej zupy, aby zahartować śmietanę, dzięki temu śmietana się nie zważy w zupie. Śmietanę wlewamy do garnka i podgrzewamy, by mąka straciła swą surowość. Wlewamy zupę do misek, dekorujemy kleksem kwaśnej śmietany i posiekaną natką pietruszki. Możemy podać do zupy świeże pieczywo.

Zupę cygańska często gotuję, bo jest bardzo smaczna, poniżej kolejne zdjęcie tej zupy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

4 myśli nt. „Zupa cygańska

  1. Pingback: Zupa pomidorowa z mięsem mielonym - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

  2. Pingback: Zupa cygańska paprykowo-pomidorowa -Almanka w kuchni i…

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.