Zupa pomidorowa (z makaronem)

Zupa pomidorowa, to jedna z naszych ulubionych zup. My jemy ją z makaronem.

Zupa pomidorowa z makaronem.

SKŁADNIKI:

  • 2 porcje rosołowe
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • kawałek selera
  • 1 kostka rosołowa
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego Pudliszki
  • 1 łyżka cukru
  • sól ziołowa i pieprz kolorowy Kamis do smaku
  • 100 ml słodkiej śmietany 30%
  • makaron muszelki
  • zielona pietruszka

Zagotowujemy wodę z porcjami rosołowymi, warzywami i 1 łyżeczką soli, ściągamy szumowiny zbierające się na powierzchni zupy. Dodajemy kostkę rosołową, gotujemy 20 minut, dodajemy cały słoiczek koncentratu pomidorowego, wsypujemy 1 łyżkę cukru, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy dalej. Gdy porcje rosołowe są miękkie wyciągamy je z zupy. Makaron gotujemy al’dente w osolonej wodzie. Do zupy pomidorowej wlewamy 100 ml śmietany,  mieszamy, nie gotujemy. Podajemy zupę z makaronem, na środku układamy plasterki marchewki i dekorujemy świeżą natką pietruszki.

 

inne przepisy na zupę pomidorową znajdziecie tutaj i tutaj

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.