Tartaletki z grzybami (kurki)

To było smaczne! Ciasto francuskie, kurki, papryka, wszystko złożyło się na pyszny posiłek – wyszły pyszne tartaletki.

Podobne tartaletki np. z farszem z kapusty i grzybami można przygotować jako dodatek do barszczu Wigilijnego lub przekąskę na Sylwestra.

Tartaletki z grzybami (kurki) to prosty i szybki przepis:)

Tartaletki z kurkami

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 2 plastry sera żółtego
  • 2 łyżki oleju kujawskiego 3 ziarna
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 cebuli
  • 250 g świeżych kurek
  • ognista mieszanka przypraw Kamis
  • sól ziołowa prowansalska
  • 1 jajko
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • natka pietruszki

Przygotowanie:

Cebulę siekamy w szatkownicy Triblade, oczyszczone i umyte kurki  również siekamy szatkownicą. Połowę papryki kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy kurki, cebulę i paprykę lekko dusimy, doprawiamy solą i ognistą mieszanką przypraw. Gdy masa przestygnie, dodajemy jajko wymieszane ze śmietaną i serem pokrojonym w kostkę, dodajemy natkę pietruszki i dokładnie mieszamy. Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy radełkiem na kwadraty, którymi wykładamy nasmarowaną olejem formę na muffiny. Farsz wkładamy do środka ciasta i pieczemy w nagrzanym piekarniku o temp. 180 C z termoobiegiem, pieczemy ok. 20 minut aż ciasto się ze złoci. Podajemy gorące np. do czystych zup.

Tartaletki są bardzo smaczne. Polecam

 

 

 

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Jedna myśl nt. „Tartaletki z grzybami (kurki)

  1. Pingback: Mops w kuchni » Blog Archive » Podsumowanie akcji Warzywa psiankowate 2012

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *