Sałatkę przygotowywałam na warsztatach kulinarnych. Sałatka Hawajska z krewetkami.
Składniki jakie zastałam na stole, znacznie odbiegały od tych, które wymienione
są na opakowaniu służącym jej przygotowaniu:
Składniki na sos:
Sos sałatkowy 2 w 1 sałatka Hawajska Knorr z grzankami paprykowymi- 2 op.
sok z 1 limonki
Sok z ananasa 2-3 łyżki
Keczup pikantny 2-3 łyżki
Wszystko trzeba dokładnie wymieszać.
Pozostałe składniki:
Mix sałat- 3 opakowania
Ananasy z puszki- 8 plastrów
Awokado- 4 sztuki
Mango duże- 1 sztuka
Kukurydza z puszki- 1 op.
Fasola czerwona- 1 puszka
Krewetki królewskie- 16 sztuk
Marynata do kurczaka Knorr- 2 łyżki
Trochę oleju do podsmażenia krewetek
W pierwszej kolejności zamarynowałam parzone krewetki marynatą do kurczaka, a następnie usmażyłam je dość krótko na małej ilości oleju. W między czasie gdy krewetki się marynowały obrałam mango i awokado ze skórki, pozbyłam się pestek i pokroiłam je w drobna kostkę, fasolę i kukurydzę trzeba odsączyć z zalewy. Ananasy pokroiłam w grubą kostkę, a sok został wykorzystany do sosu.
Do dużej misy wsypałam sałatę, do tego dorzuciłam wszystkie pozostałe składniki, wlałam sos i wszystko wymieszałam, układałam do specjalnie przygotowanych małych pojemniczków, na środku sałatki kładłam krewetkę i świeże liście kolendry, na koniec wszystko posypałam grzankami paprykowymi.