Ta sałatka zawsze wzbudza entuzjazm gości, gdyż smak grillowanych polędwiczek z kurczaka zawiniętych w surową wędzoną ogonówkę lub boczek wszystkim przypada do gustu. Musicie spróbować tego połączenia, bo warto! Najważniejszym składnikiem tej sałatki są zawijaski z kurczaka i zielony dressing. Można też do sałatki dodać np. winogrona i ser feta lub kozi jeśli chcemy by sałatka była bogatsza w składniki.
Sałatka z kurczaka i zielonym dressingiem:
SKŁADNIKI na 4 porcje:
Mix sałat z pestkami dyni
10 szt. polędwiczek z piersi z kurczaka
10 plasterków surowej wędzonej ogonówki
pieprz do smaku
pomidorki koktajlowe
dressing:
2 łyżki soku z pomarańczy
2 łyżki musztardy zielonej Maille (szczypiorek, pietruszka, bazylia)
2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy
1 łyżeczka soku z limonki
PRZYGOTOWANIE:
Polędwiczki z piersi kurczaka oprószamy pieprzem (nie solimy) i zawijamy w plastry ogonówki surowej wędzonej lub w wędzony surowy boczek.
Grillujemy na patelni posmarowanej delikatnie olejem, aż ogonówka się zarumieni a polędwiczki będą miękkie. Podczas grillowania obracamy by polędwiczki równomiernie się przyrumieniły. Polędwiczki kroimy na pół.
Mix sałat układamy w misce, na wierzchu układamy z grillowane polędwiczki i połówki pomidorków. Wszystkie składniki na dressing dokładnie mieszamy i polewamy nim sałatkę. Całość posypujemy mixem pestek (dynia, słonecznik, Pini). Smacznego