Sałatka z panierowanym kurczakiem, warzywami i słonecznikiem należy do jednych z moich ulubionych. Przygotowuje się ją błyskawicznie, szczególnie jak zostanie z obiadu trochę usmażonych panierowanych kawałków kurczaka. Resztę składników zawsze mam pod ręką: sałatę rzymską, pomidory, ogórki, oraz ziarna słonecznika. Sałatka z panierowanym kurczakiem jest bardzo prosta w przygotowaniu, często zabieram ją w pudełku do szkoły na śniadanie lub na dyżur do internatu. Panierowane usmażone piersi z kurczaka pokrojone w cienkie paski są połączone z kruchą sałatą rzymską, pomidorami, ogórkiem, posypane prażonymi ziarnami słonecznika, tuż przed podaniem można sałatkę skropić sosem winegret (vinaigrette), ja tym razem wykorzystałam sos czosnkowy przygotowany na bazie jogurtu i siekanego czosnku. Musicie spróbować tego prostego połączenia, bo warto! Gdy chcemy sałatkę trochę „odchudzić”, możemy doprawione piersi kurczaka grillować na suchej patelni, a potem pokroić w plastry.
Polecam przepisy na pyszne sałatki z kurczakiem: sałatka z panierowanym kurczakiem, sałatka z kurczakiem i pieczarkami, sałatka z kurczakiem i dressingiem,
SKŁADNIKI na 2 porcje sałatki z panierowanym kurczakiem:
1 sałata rzymska
1 pierś z kurczaka
2 pomidory
1 mały ogórek
sól i pieprz do smaku
1 jajko + 1 łyżka mleka
bułka tarta, ½ łyżeczka ostrej czerwonej papryki i szczypta kurkumy
olej do smażenia
słonecznik
150 ml jogurtu greckiego, ząbek czosnku, sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE błyskawicznej sałatki z panierowanym kurczakiem:
Bułkę tartą wsypujemy na talerz i mieszamy z kurkumą i papryką. Ziarna słonecznika prażymy na suchej rozgrzanej patelni.
Pierś kurczaka kroimy na pół, wkładamy między folię spożywczą i lekko rozbijamy tłuczkiem na cienkie płaty. Oprószamy je solą i pieprzem, zanurzamy w rozbitym z 1 łyżką mleka jajku i panierujemy. Smażymy kotleciki z kurczaka na patelni z rozgrzanym olejem. Po usmażeniu układamy je na papierowym ręczniku aby odsączyć nadmiar tłuszczu, następnie drobiowe kotleciki kroimy w grubsze paski.
Sałatę rzymską kroimy drobno i wsypujemy do szklanej misce, układamy część pokrojonych piersi kurczaka, pomidory i ogórki pokrojone w kostkę, robimy kolejną taką samą warstwę z sałaty, pomidorów, ogórka i kawałków kurczaka. Całość posypujemy prażonymi ziarnami słonecznika i skrapiamy sosem czosnkowym lub sosem winegret, orz np. siekanym szczypiorkiem.
Przepis na sos czosnkowy:
jogurt grecki (ok. 150 ml)
1 ząbek czosnku
sok z 1/4 cytryny
sól i pieprz
Składniki sosu mieszamy, odstawiamy do lodówki.
Przepis na sos winegret:
3 łyżki oliwy
1 łyżka octu jabłkowego
szczypta soli
szczypta czarnego pieprzu
łyżeczka musztardy dijon,
łyżeczka miodu
oraz szczypta ziół prowansalskich
Do zakręcanego słoiczka wlewamy oliwę i ocet jabłkowy, dodajemy miód i przyprawy, zakręcamy i potrząsamy aż wszystkie składniki sosu się połączą.
W zależności jaki sos wybieramy, polewamy nim sałatkę z p kurczakiem tuż przed samym podaniem. Smacznego!
Pingback: Sałatka z makaronem i brokułami - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię