Sałatka warzywna z awokado. Awokado ostatnio bardzo często gości w mojej kuchni. Awokado ma wszechstronne zastosowanie, gdyż jest bardzo smaczne i zdrowe. Rozdrobnione z dodatkiem oliwy, soli, pieprzu i soku z limonki, czyli Guacamole jem z pieczywem lub nachosami. Pokrojone w kostkę lub w plastry awokado doskonale nadaje się do sałatek imprezowych.
Czy macie też dylemat co zrobić ugotowanymi warzywami z rosołu? Ja robię z nich sałatki dodając różne dodatki, tym razem jest to awokado, czerwona cebula i dużo szczypiorku.
Polecam inne przepisy na sałatki z awokado:
sałatka z awokado, pomidorami i mozzarellą,
Sałatka z awokado, boczkiem i jajkiem w koszulce; Sałatka z kurczakiem, pomarańczą i awokado,
Sałatka z awokado, granatem i mandarynkami
Sałatka jarzynowa z awokado
Polecam też przygotować Chłodnik z awocado
Ja postanowiłam przygotować trochę inną karnawałową sałatkę i do warzyw z rosołu dodać pokrojone w kostkę i czerwoną cebulę. Sałatka warzywna z awokado jest bardzo smaczna i zdrowa, polecam.
składniki:
duża ugotowana marchew
½ ugotowanego selera
1 ugotowana pietruszka
½ -1 dojrzałego awokado
majonez
1 czerwona cebula
sól i pieprz do smaku
sok z cytryny
Posiekany szczypiorek
Przygotowanie Sałatki warzywnej z awokado.
Ugotowanego warzywa z rosołu kroimy w kostkę i wrzucamy do miseczki. Dodajemy posiekany szczypiorek, doprawiamy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Awokado przekrawamy na pół. Usuwamy pestkę i wydrążamy ostrożnie miąższ, kroimy w kostkę i skrapiamy miąższ sokiem z cytryny (aby nie ściemniał) i dodajemy do warzyw wraz z posiekaną czerwoną cebulą. Dodajemy do mieszanki majonez (ok.2 łyżki) mieszamy. Sałatkę można schłodzić przed podaniem. Dekorujemy szczypiorkiem, kleksem majonezu, cebulą i oraz paseczkami awokado. Smacznego.
Pingback: Pasta z jajek i awokado - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię