Sałatka pikantna z owocami morza i z bobem
Składniki:
250 g mieszanki morskiej (kalmary, omułki, krewetki koktajlowe
2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczka curry
1/2 przyprawy bałkańskiej
1 łyżeczka czerwonej papryki Kotanyi
1/2 opakowania mixu sałat z roszponka
20 dag bobu (świeżego lub mrożonego)
2 pomidory
sól do smaku
Przygotowanie:
Bób gotujemy we wrzącej wodzie z 2 łyżeczkami soli al dente ok. 5-6 minut (ja użyłam mrożonego), odcedzamy go i usuwamy łupinki. Mieszankę morską przelewamy wrzącą wodą, odcedzamy na durszlaku. Następnie podsmażamy je doprawiając solą, curry, czerwoną papryką i przyprawą bałkańską, podsmażamy około 5 minut, Mix sałat rozkładamy na talerzu, wykładamy mieszankę z patelni, obkładamy ósemkami pomidorów i ugotowanym bobem.