Croissant (rogaliki z ciasta francuskiego)

Croissant to rodzaj pieczywa z ciasta francuskiego w kształcie rogalika, tradycyjne są bez nadzienia w środku. Oryginalne Croissanty pierwszy raz jadłam w Paryżu wiele lat temu, podawali nam je na śniadanie obok bagietek. Doskonale smakowały z konfiturami, ale bez dodatków, miały również wyśmienity smak.

Moje Croissanty przygotowałam 2 blatów gotowego ciasta francuskiego. Potrzebujemy do ich przygotowania jeszcze żółtko roztrzepane z łyżeczką zimnej wody, posłuży do posmarowania croissantów przed pieczeniem, będą po wyjęciu z piekarnika, błyszczące.

Croissant (rogaliki z ciasta francuskiego) jak oryginalny z Francji.

CroissantyCroissanty

Blat ciasta francuskiego smarujemy wodą za pomocą pędzelka i przykrywamy drugim blatem, lekko je dociskamy, ciasto powinny mieć grubość ok. 5 mm. Z ciasta za pomocą radełka wykrawamy trójkąty. Croissanty zaczynamy zwijać u podstawy trójkąta, najpierw luźno, potem coraz ciaśniej, formując rogalik.

Croissanty układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy żółtkiem roztrzepanym z wodą.

Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni z termoobiegiem lub 220 stopni, pieczemy 5 minut, następnie zmniejszamy temp. do 180 stopni z termoobiegiem lub 200 stopni bez termoobiegu i pieczemy jeszcze ok. 10 minut.

Mi croissanty najlepiej smakują gdy są jeszcze ciepłe. Lubię wyroby z ciasta francuskiego, są takie wielowarstwowe.

Rogaliki idealne są z dżemem, konfiturą itp.

SAM_5945SAM_5946SAM_5947SAM_5948SAM_5952SAM_5955

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Jedna myśl nt. „Croissant (rogaliki z ciasta francuskiego)

  1. Croissanty robi się nie z ciasta francuskiego tylko drodżdżowo – francuskiego 🙂 Gorące pozdrawiam z Brukseli, miasta gdzie takie rogaliki jada się nie tylko od święta 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.