Gdy przygotowuję nasze ulubione śniadanie, czyli jajecznicę dodaję do niej różne dodatki, aby to danie nie było zbyt monotonne.
Tym razem postanowiłam do jajecznicy dodać czosnek, pomidory i wędzonego łososia z bazylią. Jajecznicę podałam na grzankach przygotowanych z chleba żytniego ze słonecznikiem. Grzanki upiekłam na patelni grillowej, ale można grzanki również przygotować w tosterze, czy upiec je w piekarniku. Wierzcie takie grzanki do jajecznicy z łososiem i pomidorami powodują, że dzień rozpoczyna się miło.
Grzanki z jajecznicą z łososiem i pomidorami, są nie tylko pyszne, ale będą ozdobą porannego stołu:
Składniki:
1 łyżeczka oleju z bazylią, suszonymi pomidorami i czosnkiem
1 ząbek czosnku
3 jajka
3 kromki chleba
2 plasterki wędzonego łososia z bazylią
4 pomidory koktajlowe
szczypiorek
Przygotowanie:
Plaster łososia kroimy w paseczki, pomidory na połówki, czosnek siekamy. Kromki chleba skrapiamy olejem i smażymy na rozgrzanej patelni. Na patelnię wlewamy resztę oleju, dodajemy czosnek, pomidory i łososia, chwilkę dusimy. Dodajemy rozkłócone jajka, szybko mieszamy, jak zacznie się jajecznica ścinać, wyłączamy ogień pod patelnią, mieszamy jajecznicę. Układamy grzanki, obkładamy jajecznicą. Posypujemy szczypiorkiem. Smacznego!