Jajecznica na boczku

Jajecznica na boczku podana z bagietką i masłem, w męskim wydaniu wg Piotra. Pomysł4- dla 2 osób na niedzielne śniadanie. Jajecznica to potrawa z rozmąconych, usmażonych na patelni jajek najczęściej na maśle, boczku, czy kiełbasie. Jajecznica to domena prostej kuchni, ponieważ nie wymaga żadnych umiejętności kulinarnych ani techniki. Jednocześnie jajecznica to jeden z najpopularniejszych pomysłów na śniadanie. U nas najczęściej pojawia się w niedzielny poranek,  czasami też robimy ją  w środku tygodnia , ale wtedy jemy jajecznicę na kolację. Poniżej znajdziecie mój ulubiony przepis na jajecznicę, którą chętnie się zajadamy wraz z Piotrem! Piotrek wie co ja lubię jeść na śniadanie, szybko i smacznie: jajka sadzone na boczku lub pod każdą postacią jajecznicę , bo bez jajek to dzień stracony. Dietetycy już zmienili swoje poprzednie teorie na temat szkodliwości jajek, teraz wrócił trend w dietetyce, że jajka są bardzo zdrowe i wskazane w diecie, nawet w diecie odchudzającej! My jajecznicę smażymy na tłuszczu wytopionym z boczku, tłuszcz jest nośnikiem smaku i idealnie podkreśla walory smakowe tego dania.

Jak zrobić jajecznicę na boczku dla 2 osób, składniki

  • 4-5 jajek
  • 3-4 plastry wędzonego boczku
  • 1/2-1 cebula
  • siekany szczypiorek
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 bułki pszenne
  • 1 łyżka oleju
  • 1 pomidor

Przepis na jajecznicę, przygotowanie jajecznicy na boczku:

Jajka wbijamy do miseczki, mieszamy, możemy dodać 1-2 łyżki śmietany, jajecznica będzie wtedy bardziej kremowa.. Wędzony boczek  kroimy w kostkę, a cebulę drobno siekamy.  Bagietkę możemy opiec w tosterze, ta była pokrojona w plastry.  Rozgrzewamy patelnię, dodajemy wędzony boczek i posiekaną cebulkę, gdy całość jest podsmażona dodajemy jajka, posiekany szczypiorek i doprawiamy delikatnie solą, pieprzem i trzymamy tak długo aż jajecznica uzyska wymaganą gęstość. Smażymy jajka na niewielkim ogniu, co jakiś czas mieszając za pomocą drewnianej łyżki lub silikonowej, aż do ścięcia się jajek. Nie smażymy jajecznicy zbyt długo, dla mnie najlepsza jajecznica to lekko luźna, niezbyt ścięta i jeszcze wilgotna, jajecznicę z boczkiem wykładamy na talerz , osobno podajemy pokrojoną bagietkę i świeże masło . Smacznego!.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *