Moje ulubione śniadanie z jajkiem w roli głównej. Tym razem polecam jajko w koszulce, gdyż jakoś do tej pory nie znalazło się na blogu.
Jajko w koszulce jest gotowane bez skorupki w wodzie, do momentu aż zetnie się białko. Żółtko powinno pozostać płynne. W różnych przepisach do wody dodawany jest ocet, masło lub inne przyprawy.
Ja jak przygotowuję jajko w koszulce dodaję do litra gotującej się wody 2 łyżki octu winnego, wykonywałam je metodą po francusku, gdyż jajko wbijam do wrzątku, następnie delikatnie łyżką cedzakową, nakładałam białko na żółtko i gotuję około 3 minuty.
A kto oglądał MasterChef to zapewne pamięta, że większość uczestników tematu jajko, przygotowała właśnie jajko w koszulce.
Moja wersja podania jajka w koszulce z grzanką to tzw. jajko po benedyktyńsku, jajko w koszulce podawane jest na grzance z chleba, z szynką. Jednak
Jajko w koszulce z grzankami to synonim wykwintnego śniadania.
Pingback: Jajko w koszulce z chorizo na grzankach - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię i dom
Pingback: Przepiórcze jajko w koszulce na grzankach - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię i dom