Omlet z owocami

Propozycja na śniadanie omlet z owocami, w tym przypadku z nektarynkami.

omlet z owocami

SKŁADNIKI:

  • 1 jajko
  • 1 mała filiżanka mleka
  • 3 łyżeczki skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżka oleju
  • 1 nektarynka
  • szczypta soli
  • troszkę cukry pudru

PRZYGOTOWANIE: Do metalowej miseczki wlać małą filiżankę mleka, dodać 3 łyżeczki skrobii, wbić 1 jajko, doprawić szczyptą soli i szczyptą cukru pudru, wymieszać za pomocą trzepaczki , a następnie ubić intensywnie by wtłoczyć powietrze do masy jajecznej. Nektarynkę przeciąć na pół, usunąć pestkę, jedną połówkę pokroić w kostkę i dodać do masy, krótko wymieszać. Drugą połówkę pokroić w plasterki. Na patelni do smażenia naleśników rozgrzać 1 łyżkę oleju, wlać na patelnię jajeczną masę z krojonymi owocami, ułożyć plasterki nektarynki, przykryć pokrywką i smażyć na małym ogniu, tak by spód się zarumienił a wierzchnia masa się ścięła. Gdy omlet jest gotowy posypać go delikatnie cukrem pudrem. Omlet za pomocą łopatki zsunąć na duży talerz.

Omlet owocowy za pomocą łopatki zsuwamy na duży talerz. jedna połówkę nektarynki kroimy w kostkę, drugą w plasterki Do metalowej miseczki wlewamy małą filiżankę mleka, dodajemy 3 łyżeczki skrobii, wbijamy 1 jajko jedną połówkę kroimy w kostkę i dodajemy do masy, krótko mieszamy. na omlecie układamy plasterki nektarynki, przykrywamy pokrywką i smażymy na małym ogniu
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *