Pomidory z kuskus i sałatą. U nas dzisiaj na #śniadanie kusząca, lekka przekąska. Na niedzielne śniadanie proponujemy: soczyste pomidory nadziane pastą z sałaty, pietruszki i czosnku, z dodatkiem kuskus! Czas przygotowania faszerowanych pomidorów to ok. 8 minut!
Polecam też przepis na: faszerowane pomidory pieczone i pomidory faszerowane fetą.
Przepis na pyszne śniadanie w wersji light: Faszerowane pomidory z kuskus i sałatą.
Składniki na 2 porcje pomidorów z kuskus:
2 dojrzałe pomidory
1 ząbek czosnku,
1/5 sałaty masłowej
kilka listków natki pietruszki,
1 kopiasta łyżka kuskus
do smaku sok z cytryny, sól, pieprz,
2 łyżki ziaren słonecznika
100 ml bulionu
Jak zrobić faszerowane pomidory z kuskus? Pomidory nacinamy na krzyż, parzymy, obieramy ze skórki, kroimy na pół. Za pomocą łyżeczki wydrążamy ich środki. Kuskus wsypujemy do filiżanki, zalewamy wrzącym bulionem, przykrywamy i zostawiamy na 5 minut aż kuskus napęcznieje. Na suchej patelni prażymy ziarna słonecznika. Sałatę, natkę i czosnek miksujemy na gładką pastę, doprawiając do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Pastę mieszamy z kuskus i 2/3 słonecznika. Gotową masą napełniamy połówki pomidorów. Całość posypujemy prażonym słonecznikiem i dekorujemy natką pietruszki. Tak przygotowane pomidory przed podaniem schładzamy przez chwilę w lodówce. Smacznego!
Wyglądają bardzo zachęcająco. Zapraszam do dodania przepisu do akcji Warzywa psiankowate 2015 🙂 Jutro już ostatni dzień.