Zalewajka z grzybami

Zrobiło się chłodno, więc pora zacząć się rozgrzewać od środka. Najlepiej to zrobić jedząc gorąca zupę. Proponuję więc ugotować zalewajkę. Zalewajka to zupa, która w zależności od regionu Polski ma różne składniki. Generalnie oprócz ziemniaków i przypraw powinna zawierać zakwas na żur.  Ja dzisiaj proponuję przepis na naszą rodzinną zalewajkę z ziemniakami i suszonymi grzybami. Ta zupa często gościła u mnie w domu. Przygotowywało się ją gdy nie było czasu, albo pomysłu na obiad. Przygotowuje się taką zupę szybko z niewielkiej ilości składników, które przeważnie każdy ma w lodówce. Jest prosta, smaczna, sycąca i rozgrzewająca. Jak nie macie domowego zakwasu to można wykorzystać kupny.

Zalewajka z grzybami:

Zalewajka z grzybamiZalewajka z grzybami

Składniki:

8 większych ziemniaków,
kilka suszonych grzybów wcześniej namoczonych we wrzącej wodzie
1 kiełbasa zwyczajna,
kawałeczek wędzonego boczku,
1/2 litra zakwasu na żur,
1 marchew,
1 pietruszka
cebula,
1 ząbek czosnku
2 liście laurowe,
3 ziarna ziela angielskiego,
czarny pieprz świeżo mielony,
sól do smaku,
płaska łyżeczka majeranku,
50 ml słodkiej śmietany.

Przygotowanie:

Kiełbasę kroimy w plastry, boczek i cebulę w drobną kosteczką, podsmażamy na suchej patelni. Ziemniaki i marchew kroimy w kostkę, pietruszkę ścieramy na tarce, zalewamy litrem wody, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, oraz suszone grzyby wraz z wodą, w której się moczyły. Gotujemy aż ziemniaki i marchew będą miękkie (około 30 minut).

Podsmażoną kiełbasę z boczkiem i cebulą dodajemy do zupy, doprawiamy przyprawami, wlewamy zakwas, dodajmy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę lub roztarty, chwilkę gotujemy.

Na koniec wlewamy śmietanę, aby zupę zabielić, oraz dodajemy roztarty w dłoniach majeranek. W razie potrzeby możemy doprawić jeszcze zalewajkę do smaku. Zupę dekorujemy świezym majerankiem lub tymiankiem. Smacznego.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

3 myśli nt. „Zalewajka z grzybami

  1. Zupa mniam mniam. U mnie w domu tata dodawal starte warzywa, które blanszowal na patelni i boczek. Była pyszna. Ja tez od czasu do czasu ja robie choć mam trudności z zurem ze wzgledu na mieszkanie poza granicami kraju. Teraz bede czesciej jak już znalazlam tu przepis na zur.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *