Jajko w koszulce to moje ulubione śniadanie z jajkiem w roli głównej. Tym razem polecam pokusić się o przygotowanie przepiórczego jajka w koszulce. Jajka przepiórcze doskonale komponują się z różnorodnymi składnikami, ostatnio przygotowałam z ich udziałem pyszną sałatkę z wędzonym łososiem.
Jajko w koszulce jest gotuje się bez skorupki w zakwaszonej wodzie, do momentu aż zetnie się białko. Żółtko musi pozostać płynne.
Przepiórcze jajko w koszulce trzeba gotować bardzo krótko (około 1 minuty) ze względu na jego niską gramaturę, jajko ostrożnie rozbijamy, wlewamy do dużej łyżki, następnie szybko wlewamy do gotującej się zakwaszonej 2 łyżkami octu winnego wody, delikatnie łyżką cedzakową nakładamy białko na żółtko i gotujemy krótko, aby żółtko się nie ścięło.
Grzanki przygotowałam z chleba żytniego, posmarowanego oliwą i podsmażonego z obu stron na patelni grillowej, można przygotować chleb w tosterze, ale ja wolę swoją metodę przygotowania grzanek. Na tej samej patelni podsmażyłam również plasterki pieczarki.
Podałam jajka w koszulce z grzanką na sałacie, słupkami marchewki i podsmażonymi plasterkami pieczarki, z pomidorkami koktajlowymi. Całość doprawiona solą i pieprzem. Na blogu znajdziecie też przepis na jajko w koszulce, zwanym też jajkiem po benedyktyńsku.
Jajko w koszulce na grzankach to synonim wykwintnego śniadania, a przepiórcze jajko w koszulce na grzankach to dopiero jest mistrzostwo świata. Nawet w MasterChef wszyscy próbowali wywrzeć wrażenie na jurorach przygotowując jajka w koszulkach.
Piekne zdjecie i smakuje pewnie tez wysmienicie.Zaglądam tu codziennie,to juz moj nałóg,jak tylko na FB zobacze nową potrawe zaraz tu wpadam i buszuje po całym blogu.Pozdrawiam Justa
Pingback: Jajka ziołowe - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię