Lubię lekkie i szybkie śniadania, a omlety należą obok jajecznicy do moich ulubionych. Dzisiaj przepis na omlet z dodatkiem zielonego groszku, kukurydzy i czerwonej papryki
Składniki:
- 3 szt jajka,
- 2 łyżki mieszanki z mrożonego groszku, kukurydzy i czerwonej papryki,
- 1 łyżka siekanego szczypiorku
- do smaku sól i pieprz kolorowy,
- 1 łyżka oliwy
Za pomocą trzepaczki ubić w misce 3 jajka, tak aby do masy jajecznej wtłoczyć dużo powietrza, aż pojawią się na powierzchni bąbelki. Rozgrzać na patelni 1 łyżkę oliwy, wsypać mieszankę mrożonego groszku, kukurydzy i czerwonej papryki, chwilkę poddusić. Wlać masę jajeczną na patelnię, ruchem kolistym rozprowadzić ją równomiernie na patelni, przykryć omlet pokrywką i smażyć na małym ogniu, spód omletu powinien być lekko przyrumieniony, a powierzchnia powinna być ścięta. Wyłożyć omlet na duży talerz, doprawić go solą i kolorowym pieprzem, posypać siekanym szczypiorkiem.