Omlety można przygotować w różnych smakach: wytrawne i na słodko. Dzisiaj proponuję je przygotować w nowej odsłonie, dietetycznych słodkich mini omletów z dodatkiem tartej marchewki, karmelu i wanilii. Przepis na słodkie mini omlety z marchewką przygotowuje się jak klasyczny omlet, rozlewa się tylko masę do czterech dołków w patelni do smażenia jajek sadzonych. Jeśli ktoś nie ma takiej patelni to można wg tego przepisu przygotować jeden omlet normalnej wielkości.
Do omletu jajka dokładnie roztrzepałam dokładnie widelcem, tak by utworzyły jednolitą masę i aby je napowietrzyć, dodałam starta małą marchewkę. Do doprawienia zastosowałam karmel i wanilię w młynku, nie potrzeba dodawać cukru. Takie mini omlety to świetna propozycja na śniadanie, mają też plus nie trzeba ich kroić. Można taki omlecik wziąć do ręki i zjeść ze smakiem.
Składniki:
- 2 jajka,
- 1 łyżka wody
- 1 mała marchewka,
- olej do posmarowania patelni
- Karmel i wanilia Kotanyi
- 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- Patelnię smarujemy olejem. W miseczce roztrzepujemy 2 jajka z wodą i 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, tak by podczas ubijania wtłoczyć dużo powietrza, dodajemy startą na małych oczkach marchewkę, doprawiamy karmelem i wanilią. Masę jajeczną wylewamy na rozgrzaną patelnię do czterech dołków, przykrywamy pokrywką i czekamy do ścięcia jajecznej masy, ja jeszcze na moment obróciłam omleciki na drugą stronę. Wykładamy omlety na talerz obsypany posiekanymi listkami radicchio, doprawiamy ponownie karmelem i wanilią, posypujemy krążkami marchewki.