Wszyscy moi czytelnicy wiedzą że jajka to podstawowy składnik, którego nie może u nas zabraknąć, ich zapas jest regularnie uzupełniany. My uwielbiamy wszelakie potrawy z jajek. Jajecznice, omlety, jajka w koszulce to nasze weekendowe śniadaniowe dania.
Zakochałam się w japońskich omletach. Więc znów proponuję Wam przygotowanie tamagoyaki, czyli omletu japońskiego. Jak pierwszy raz zabierałam się za ten omlet to wydawał mi się bardzo trudny do przygotowania, smaży się go warstwami, zwijając każdą warstwę raz w jedna stronę, raz w drugą, w między czasie uzupełniając puste miejsca na patelni masą jajeczną. Tamagoyaki smakuje wyśmienicie, a jego wyglądem przypomina zwinięty naleśnik lub tortillę. Polędwica i szczypiorek do jajecznicy pasują idealnie, do omletu tamagoyaki tym bardziej 🙂
Przepis na Omlet japoński, czyli Tamagoyaki z polędwicą i szczypiorkiem:
składniki:
3 jajka
2 łyżeczki zimnego mleka
sól ziołowa w młynku
ognista mieszanka przypraw
3 plastry polędwicy wieprzowej
szczypiorek
odrobina oleju do smarowania
Przygotowanie:
Polędwicę i szczypiorek siekamy drobno. Jajka roztrzepujemy z odrobiną zimnego mleka, doprawiając solą ziołową i dla ostrości ognistą mieszanką przypraw. Masę jajeczną łączymy z polędwicą i szczypiorkiem. Rozgrzewamy patelnię do naleśników delikatnie posmarowaną olejem, albo jak mamy patelnię o tym kwadratowym kształcie. Wlewamy porcję masy jajecznej. Rozprowadzamy kolistym ruchem po dnie. Czekamy aż masa się zetnie.Rolujemy najlepiej drewnianą łopatką do jednego brzegu. Uzupełniamy puste miejsce na patelni nową porcję masy jajecznej i czekamy aż się zetnie. Ponownie rolujemy omlet zwijając go tym razem w drugą stronę. Robimy tak długo aż masa jajeczna się wyczerpie.
Omlet kroimy po skosie na mniejsze kawałki, jemy ciepły udekorowany szczypiorkiem. Smacznego.
Ooo tak, omlet japoński jest przepyszny. Kurcze, teraz sobie uzmysłowiłem, że dawno go nie robiłem, dzięki za śniadaniową inspirację 🙂