Surówka z kopru włoskiego i marchewki
Fenkuł czyli koper włoski pachnie anyżem, a tego zapachu i smaku (np. w słodyczach z lukrecji) nigdy nie lubiłam. Ale ostatnio przekonałam się do niego po przygotowaniu kremowej zupy i surówki z fenkułu i pomarańczy, wreszcie zaczęłam akceptować zapach i smak tego warzywa. Niektórym nie smakują brokuły, seler naciowy, szparagi, czy kalafior, u mnie podobnie było z koprem włoskim.
Fenkuł można ugotować na parze, zrobić z niego zupę lub zrobić sałatkę. Dzisiaj mam dla Was przepis na szybką surówkę z kopru włoskiego z marchewką i dodatkiem soku z cytryny. Dzięki cytrynie fenkuł nie ciemnieje i staje się miękki.
Składniki na surówkę z kopru włoskiego
1 duży fenkuł
1 średnia marchewka
sok wyciśnięty z połowy cytryny
koperek z fenkułu, może być też natka pietruszki
2 łyżki – oliwa z oliwek
1 łyżka musztardy
szczypta soli, świeżo mielony pieprz
Przygotowanie Surówki z kopru włoskiego i marchewki.
Fenkuł (koper woski) oczyszczamy, płuczemy, kroimy na pół, odcinamy koper, wycinamy twardą część ze środka. Siekamy w cienkie paski, przekładamy do miski, skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą, mieszamy , odstawiamy na około 20 minut, aby fenkuł zmiękł i nie ściemniał.
W między czasie obieramy marchewkę, ścieramy ją na tarce o dużych oczkach. Do fenkułu dodajemy tartą marchewkę, koperek lub opcjonalnie drobno posiekaną natkę pietruszki, musztardę, oliwę i mieszamy. Surówkę doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dekorujemy świeżym koperkiem z fenkułu. Smacznego!