Surówka z pomarańczy i kopru włoskiego

Surówka z pomarańczy i kopru włoskiego.

Lato w pełni, więc polecam Wam tym razem sezonową surówkę. To pyszna, aromatyczna surówka z fenkułem czyli koprem włoskim i pomarańczami.
Jak zwykle pojechaliśmy w niedzielę na Targ rybny, gdzie oprócz ryb można kupić wszelakie warzywa i owoce. Tym razem oprócz różnych owoców i warzyw, kupiliśmy bataty ( z których zrobiłam placki) i piękne bulwy kopru włoskiego. Surówka z pomarańczy i kopru włoskiego, to jedna ze smaczniejszych sałatek jakie jadłam.

Polecam Wam  inne przepisy na surówki.Surówka z pomarańczy i  fenkułaSurówka z pomarańczy i fenkuła

Surówka z pomarańczy i  kopru włoskiego to prawdziwa kwintesencja włoskiej kuchni, tylko 2 składniki i dobrej jakości oliwa i pyszne danie gotowe! Czego chcieć więcej?
Jeśli nie jedliście jeszcze surówki z pomarańczy i kopru włoskiego, koniecznie musicie jej spróbować. Jest lekka, prosta, smaczna i łatwa do przygotowania, do tego ta surówka, to same witaminy!
Pomarańcza to ponad 100 %  dziennego zapotrzebowania na witaminę C, a koper to  źródło witaminy A, P,  B oraz minerałów – magnezu, potasu, wapnia i żelaza.

Składniki na surówkę z pomarańczy i kopru włoskiego:
1 bulwa kopru włoskiego (fenkuł)
1 1/2 pomarańczy + sok z 1/2
3 łyżki oliwy z oliwek
sól i mielony pieprz  do smaku
1 łyżeczka octu winnego
1 łyżka soku z cytryny

Jak zrobić Surówkę z pomarańczy i kopru włoskiego

Koper włoski kroimy na pół, wycinamy spodnią zgrubiałą część (zostawiamy zielony koperek), kroimy bardzo cienko (doskonale sprawdzi się mandolina) i przekładamy do miski skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy na 5 minut
Dodatek soku z cytryny zapobiegnie ciemnieniu kopru.

Pomarańcze obieramy ze skórki wraz z albedo ( biała wierzchnia część). Pomarańcze kroimy w cienkie plasterki. Przekładamy do miski. Sok z ½ pomarańczy będzie potrzebny do dressingu.

Dressing: do soku z pomarańczy dodajemy oliwę, łyżeczkę octu, sól oraz sporą szczyptę mielonego pieprzu, dokładnie mieszamy.

Plastry pomarańczy rozkładamy na talerzu, koper układamy na plastrach pomarańczy, polewamy dressingiem,  i dekorujemy zielona częścią kopru. Surówkę można podać do obiadu, albo podać samodzielnie z bagietką. Smacznego!

Dobre rady: Dressing możesz przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce ok. 2 dni, przed dodaniem do surówki wstrząsamy słoiczkiem, aby składniki się wymieszały, surówkę polewamy dressingiem tuż przed podaniem.
Surówka z pomarańczy i fenkuła

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *