Na blogu zaczyna też powoli pachnieć Świętami, w sklepach jest już cała gama świątecznego asortymentu, migoczą światełka na choinkach, błyszczą też bombki choinkowe, a mamy dopiero połowę listopada.
Dzisiaj proponuję przygotować ciasteczka, ale nie takie zwyczajne, te są maślane z nutą pomarańczy, ozdobione karmelem z migdałami. Są tak pyszne, że znikają ze stołu w oka mgnieniu. Będą doskonale nadawać się na prezenty dla rodziny i znajomych. Na Święta nie musi przecież za każdym razem pachnieć piernikami 😉
Piernikowe serca
Pierniczki z lukrem
Świąteczne pierniczki
Pachnące pomarańczami najlepsze w smaku Ciasteczka maślane z karmelem i migdałami:
Składniki na około 30 ciasteczek:
100 g masła
1,5 szklanki mąki
½ szklanki śmietany 18%
2 torebki cukru pomarańczowego (po 10 g)
szczypta soli
Wszystkie składniki zagniatamy, ja to robię hakiem robota. Gotowe ciasto schładzamy w lodówce ok. 30 minut. Ciasto rozwałkowujemy dosyć cienko, wycinamy np. kółka, ja zrobiłam za pomocą foremki kwiatki. Układamy ciasteczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. na wysmarowanej tłuszczem i posypanej blaszce (w małych odległościach – ciastka delikatnie się puszą, pieczemy około 15 minut w zależności od piekarnika, w temperaturze 175º C. Ciasteczka studzimy.
Karmel
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka miodu
50 g siekanych migdałów
dodając do karmelu niedużą ilość miodu, mamy gwarancję, że nie będzie twardy
Cukier wysypujemy na szeroką patelnię i rozpuszczamy go cały czas mieszając. Początkowo cukier się lekko zbryli, ale potem się rozpuszcza i zacznie karmelizować. Zmniejszamy płomień pod patelnią, dodajemy posiekane migdały, mieszamy i od razu nakładamy na ostygnięte ciasteczka, zanim karmel stwardnieje. Smacznego.
A cóż to jest ten cukier pomarańczowy ? Gdzie go można kupić ?
Ostatnio zrobiłam sobie zapasy. kupiłam jw Aldi- opakowanie jak cukru wanilinowego, tylko były właśnie cukry pomarańczowe, cytrynowe, cynamonowe.
Boskie 🙂
Pingback: TOP 13. Najlepsze przepisy na ciasteczka i słodkości na Boże Narodzenie - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
7
Można czymś zastąpić ten cukier pomarańczowy? Otarta skórka? Sokiem?
Taki cukier jest teraz wszędzie dostępny, ale można wysuszyć skórkę pomarańczową, zmielić i wymieszać z cukrem.
Zrobiłam. Spód ciasteczka jeszcze OK (chociaż rewelacji nie ma) a karmel … tragedia. Mam popalone palce, a do tego karmel szybko zrobił się twardy, więc wszystko w koszu. Zrobiłam raptem 10 ciasteczek i to jeszcze się nad nimi napociła.
Nie polecam !
Trzeba kontrolować gęstość karmelu, nie doprowadzamy do sytuacji, że robi się jak kamień.