Kruche rogaliki z marcepanem i bakaliami

Kruche rogaliki z marcepanem i bakaliami przygotowałam w zastępstwie rogali marcińskich, których z lenistwa nie chciało mi się dla 2 osób przygotować. W zeszłym roku też sobie odpuściłam ich przygotowanie, kupiłam 1 rogala marcińskiego z certyfikatem i upiekłam swoje Serowe rogaliki z białym makiem i bakaliami.

Bardzo mi smakują kruche rogaliki gdyż nie są zbyt słodkie, przygotowuje je się bardzo szybko, nie wymagają dużego nakładu pracy i  są dosyć tanie w przygotowaniu. Składniki do ich przygotowania mam zawsze w domu: mąkę, masło i jogurt, na farsz zawsze coś się znajdzie.

Z tym przepisem poradzi sobie każdy, nawet laik, który ma dwie lewe ręce. Jedynie zwijanie rogalików, trzeba poćwiczyć.
Do ciasta dodałam 1 łyżkę cukru, ale robiłam już rogaliki dietetyczne bez cukru. Rogaliki są na zewnątrz kruche i mięciutkie w środku, mają bardzo słodki farsz za sprawą marcepanu i słodkich rodzynek.

Bardzo polecam Wam cudowne w smaku Kruche rogaliki z marcepanem i bakaliami, przepis na 24 sztuki:

Kruche rogalikiKruche rogaliki

1,5 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki jogurtu greckiego
100 g masła
1 czubata łyżka cukru
szczypta soli

Farsz:
50 g marcepanu
1,5 łyżki siekanych rodzynek
1,5 łyżki siekanych orzechów włoskich
1,5 łyżki siekanych migdałów
lukier:
cukier puder i sok z limonki
siekane migdały do posypania

Masło kroimy w kostkę. Mąkę wsypujemy do misy robota, dodajemy szczyptę soli, pokrojoną w kostkę masło i gęsty jogurt grecki, wyrabiamy hakiem robota. Oczywiście ciasto można zagnieść ręcznie. Ciasto nie wymaga chłodzenia w lodówce. Ciasto dzielimy na 2 części, każdy kawałek rozwałkowujemy w kształcie koła, może też to być prostokąt,  z każdego koła wycinamy 12 trójkątów i nie mamy odpadów. Przy szerokiej krawędzi trójkąta kładziemy kulkę farszu przygotowanego z w/w składników i zwijamy ciasto w kształt rogalika.
Układamy rogaliki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20-25 minut w temp. 160 stopni z termoobiegiem lub 180 stopni bez termoobiegu. Rogaliki wyciągamy z piekarnika i lukrujemy. Wystarczy 1/4 szklanki cukru pudru wymieszać z 1 łyżką soku z limonki, posmarować rogaliki i obsypać je siekanymi migdałami lub orzechami.

Smacznego.

kruche rogalikikruche rogalikikruche rogaliki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Jedna myśl nt. „Kruche rogaliki z marcepanem i bakaliami

  1. Dzień dobry. Znalazłam ten przepis, ale czy tu nie dodaje się jajek i proszku? Czy może być inny naturalny jogurt? Proszę o odp na Neila, jeśli to możliwe. Dziękuję i pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.