Karczek rolowany z boczkiem. Rolowana karkówka pieczona.

Pieczeń z faszerowanej karkówki, czyli pieczony karczek rolowany z boczkiem o pomidorowo- czosnkowym aromacie to nasza propozycja domowej wędliny na świąteczny stół i nie tylko od święta. Bez pieczonego smacznego mięsa na różne sposoby nie ma u nas w domu Świąt Bożego Narodzenia. Rolowana karkówka pieczona ma tę zaletę że można ją podawać zarówno na ciepło jak i na zimno z różnymi dodatkami które lubimy, np. z konfiturą z czerwonych borówek, ćwikłą z chrzanem, czy konfiturą z czerwonej cebuli, które doskonale komponują się z tak pieczonym mięsem. Trochę potrzeba jednak czasu aby tym prostym przepisem mogła delektować się cała rodzina. Karkówka najpierw peklowała się 4 dni, następnie dzień leżała w lodówce w przyprawach, aż wreszcie została upieczona w piekarniku.

Karczek rolowany z boczkiem. Rolowana karkówka pieczona.
karkówka rolowanakarkówka rolowana

Składniki:
2 kg karkówki
boczek parzony
1 łyżka soli gruboziarnistej
1 łyżka soli peklowej
ok. 1,5 litra zimnej przegotowanej wody
1 mała główka czosnku
4 liście laurowe
5 pokruszonych ziaren ziela angielskiego
2 łyżki majeranku
2 łyżki przyprawy pomidorowo-bazyliowej z czosnkiem niedźwiedzim (marka Dary Natury)

Przygotowanie: Karkówkę płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym, wkładamy do szklanego wysokiego pojemnika (może być też plastikowe wiaderko), zalewamy wodą z mieszaniną rozdrobnionego czosnku, ziela, liści laurowych i obu rodzajów soli. Karkówkę peklujemy 4 dni. Po 4 dniach karkówkę wyjmujemy z mieszanki, osuszamy ręcznikiem papierowym. Mięso kładziemy na dużej desce i kroimy tak, aby uzyskać jak największy płat mięsa okrajając ją ostrym nożem na około 1,5-2 cm grubości, staramy sie podczas krojenia utrzymać jednakową grubość mięsa. Gdy uzyskamy prostokątny płat przykrywamy go folią spożywczą i delikatnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa.

Zdejmujemy folię, mięso nacieramy połową majeranku i mieszaniny przyprawy pomidorowo-bazyliowej, następnie układamy na całej powierzchni karkówki plastry boczku i jak najciaśniej zwijamy w rulon. Tak przygotowana roladę sznurujemy sznurkiem wędliniarskim lub grubą nicią bawełnianą, powierzchnię karkówki również nacieramy przyprawami. Karkówkę wkładamy do szklanego naczynia, odstawiamy do lodówki, na całą noc. Mięso układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ponad brzegi, z tego co wycieknie podczas pieczenia będzie można przygotować pyszny domowy sos pieczeniowy. Czas pieczenia mięsa jest zależny od wagi mięsa. Na każde 0,5 kg mięsa liczymy ok 30 minut.

Karkówkę pieczemy około 2 godzin w nagrzanym do 180 °C piekarniku, w połowie czasu karkówkę obracamy na drugą stronę, można ją też spryskać wodą, karkówka powinna być lekko zrumieniona, mięso zostawiamy jeszcze w piekarniku na 15 minut po upieczeniu. Wyjmujemy upieczone mięso z piekarnika, odstawiamy do wystygnięcia, zdejmujemy sznurek i karkówkę kroimy na plastry, serwujemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

karkówka pieczona

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

3 myśli nt. „Karczek rolowany z boczkiem. Rolowana karkówka pieczona.

  1. Pingback: Karkówka pieczona miodowa - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

  2. Pingback: Kotlety siekane z karkówki - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *