Kulebiak z rybą i ryżem

Kulebiak z rybą i ryżem. Kulebiak to forma pieroga, który niekoniecznie musi być nadziany kapustą. Ja tym razem postawiłam na farsz z ryby, ryżu i pieczarek, oraz ciasto francuskie które tworzą efektowne, smaczne połączenie idealne na wigilijną kolację. Wypróbuj mój przepis. Po upieczeniu plastry kulebiaka kładziemy na sałatę, do kulebiaka przygotowałam jeszcze sos pieczarkowy. Kulebiaka dekorujemy pietruszką. Łososia można zastąpić mintajem lub dorszem i zamiast w mleku, możemy ugotować rybę w bulionie.

Składniki:

1 szklanka mleka
½ kg świeżego łososia
100 g pieczarek
1 cebula
1 mała marchewka
100 g ugotowanego ryżu
1 op.- ciasto francuskie
1 jajko
sól  do smaku
pieprz:  do smaku
miks sałat

Jajko
2 łyżki oleju rzepakowego

Jak przygotować kulebiak z rybą i ryżem? Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu.

Cebulkę kroimy w drobną kostkę, siekamy (umyte i osuszone ) pieczarki . Marchewkę ścieramy na tarce. Olej rozgrzewamy na patelni. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy cebulę, szklimy,  dodajemy pieczarki i marchewkę, solimy. Całość smażymy na patelni, często mieszając, następnie przekładamy do miski i mieszamy z ugotowanym ryżem. Filety łososia płuczemy pod wodą, osuszamy na ręczniku papierowym. Wlewamy mleko do garnka, dodajemy pieprz i wkładamy filety z łososia. Gotujemy ok. 5 minut na wolnym ogniu. Następnie wyciągamy łososia z mleka i oddzielamy mięso ryby od skóry, skórę wyrzucamy. Kawałki łososia wrzucamy do miski z ryżem i cebulą, pieczarkami i marchewką, delikatnie mieszamy. Doprawiamy całość solą i pieprzem, ponownie mieszamy.

Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Ciasto francuskie rozkładamy, na połowę ciasta, nakładamy farsz zostawiając wolne 2 cm od drugiego brzegu ciasta.

Do czystej miski wybijamy żółtko i odrobinę wody, roztrzepujemy widelcem. Smarujemy brzegi ciasta żółtkiem. Przykrywamy farsz ciastem, dokładnie dociskamy brzegi ciasta za pomocą widelca, dociskamy palcem i ciasto podwijamy pod spód. Całość smarujemy pozostałym żółtkiem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do ok. 200°C na ok. 40-45 minut. Ciasto ma być rumiano złote. Smacznego!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *