Pulpety w sosie cytrynowym

Pulpety w sosie cytrynowym. Pyszny, tani i łatwy obiad. Sos cytrynowy będzie też pysznym dodatkiem do innych jasnych mięs, np. do gotowanego schabu, polędwicy, królika, czy gotowanej piersi kurczaka pokrojonej w plastry.
Pulpety drobiowe przygotowałam według mojego przepisu na pulpety drobiowe.

Składniki na sos cytrynowy:
1-1 ½  szklanki bulionu z gotowania pulpetów
Ok. ½  szklanki słodkiej śmietanki 30%
1 łyżka masła
1 łyżka oleju rzepakowego
2 płaskie łyżki mąki
sok z 1 cytryny do smaku
skórka otarta  z 1  cytryny
sól do smaku
pieprz do smaku
szczypta cukru do smaku

10 pulpetów drobiowych

Jak przygotować sos cytrynowy do pulpetów?

W rondelku  rozgrzewamy  masło z olejem. Wsypujemy otartą skórkę z cytryny. Chwilę podsmażamy. Dodajemy  mąkę i robimy białą zasmażkę, mieszamy szybko trzepaczką.
Rozprowadzamy zasmażkę gorącym bulionem, w którym gotowały się pulpety. Wlewamy  sok z cytryny, dodajemy śmietankę. Doprawiamy sos do smaku solą, pieprzem i cukrem.  Cały czas mieszamy sos trzepaczką.

Jak przygotować pulpety w sosie cytrynowym? Wkładamy do cytrynowego sosu pulpety. Dusimy je jeszcze ok. 5 minut. Podajemy pulpety z sosem i dodatkiem np. kuskus z gotowaną marchewką, zielonym groszkiem, albo z inną kaszą czy ryżem. Smacznego!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

2 myśli nt. „Pulpety w sosie cytrynowym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.