Pulpety w sosie pieczarkowym

Pulpety w sosie pieczarkowym z marchewką. Pyszny, tani i łatwy obiad. Pulpeciki mięsne z wołowiny (lub innego mielonego mięsa) w sosie pieczarkowym. Podawane np. z kaszą i buraczkami, ziemniakami i marchewką z groszkiem. Pyszne danie dla całej rodziny. Tarta marchewka wzbogaca smak sosu pieczarkowego.
Polecam też przepis na Pulpety drobiowe w sosie cytrynowym. Klopsiki ze szpinakiem w sosie śmietankowym

Pulpety w sosie pieczarkowym

Składniki na pulpety w sosie pieczarkowym z marchewką:

500-600 g mięsa wołowego mielonego
1 jajko
4 łyżki bułki tartej
1/2 szklanka mleka
sól i pieprz mielony do smaku
1 łyżka majeranku
250 ml bulionu, rosołu lub wywaru warzywnego ( może być z kostki)
150 ml śmietanki 30%
250 g pieczarek
1 marchewka
mąka do oprószenia pulpetów

Jak zrobić pulpety wołowe w sosie pieczarkowym, przepis podstawowy.

Łączymy bułkę  tartą z mlekiem w kubku, bułka powinna napęcznieć. Roztrzepujemy widelcem jajko ( łatwiej się wyrabia z masą mięsną). Masę  mięsną,  bułkę tartą i jajko dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem mielonym, oraz majerankiem i wyrabiamy z 1 łyżką zimnej wody. Dzielimy mięso na porcje, mi wyszło 15 sztuk  na pulpety. Formujemy kulki i obtaczamy je w mące.  Podsmażamy na oleju rzepakowym, dodajemy pokrojone w plastry pieczarki, dusimy pod przykryciem, gdy płyn z pieczarek odparuje wlewamy bulion, dodajemy startą na dużych oczkach marchewkę i dusimy ok. 15 minut, wlewamy śmietanę i chwilkę jeszcze dusimy. Kosztujemy i ewentualnie doprawiamy sos do smaku solą i pieprzem.

Podajemy pulpety w sosie pieczarkowym i dodatkiem np. z kaszą jęczmienną i buraczkami, ziemniakami czy ryżem. Smacznego!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.