Ten świąteczny piernik z kremem czekoladowym piekę od bardzo dawna naprzemiennie ze świątecznym ciastem marchewkowym, zawsze z domowymi powidłami śliwkowymi, które nadają ciastu wilgotności, charakteru i pysznego smaku:) Polecam też mój przepis na piernik ekspresowy przekładany powidłami.
Piernik z kremem czekoladowym przygotowuje się bardzo szybko, prawie od razu można go podawać, najsmaczniejszy jest zaraz po upieczeniu. Piernik jest miękki po upieczeniu, a dzięki kakao ma lekko czekoladowy smak. Piernik został przełożony pysznym czekoladowym kremem, a czekoladowa polewa została posypana siekanymi orzechami. Czekolada i orzechy to według mnie idealne połączenie. Ten piernik można upiec na ostatnią chwilę w samą Wigilię. Na 100% jego smak zachwyci gości zgromadzonych przy świątecznym stole.
Składniki na ciasto:
3 jajka
200 g masła
2 łyżki miodu
1 szklanka cukru
2 łyżki kakao
2 łyżki przyprawy do piernika domowej lub gotowej
1 szklanka powideł śliwkowych ( u mnie domowe bez cukru)
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
Krem czekoladowy do przełożenia:
150g śmietany kremówki 30 %,
150g mascarpone,
1 łyżka cukru pudru
100g gorzkiej czekolady,
Polewa :
1/3 kostki margaryny
4 łyżki cukru
2 łyżki mleka
4 łyżki kakao
Orzechy włoskie i cukrowe gwiazdki do dekoracji
Przygotowanie:
Do rondelka przekładamy masło, miód, przyprawę do piernika, kakao oraz powidła. Wszystko razem podgrzewamy (nie zagotowujemy), aż masło się rozpuści, co jakiś czas mieszając. Odstawiamy do wystudzenia. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia oraz sodą. Jajka ubijamy ze szklanką cukru na jasną i puszystą masę. Następnie dodajemy wcześniej podgrzewaną masę oraz przesiane suche składniki, wszystko razem mieszamy. Keksówkę o wym. 25×15 cm wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do niej ciasto. Pieczemy w temp. 170 C przez ok. 60 minut, albo do tzw. suchego patyczka. Studzimy, ciasto kroimy wzdłuż na ok. 1/3 wysokości.
Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy mascarpone i przestudzoną, wcześniej rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę, miksujemy na małych obrotach aż do połączenia składników. Kremem czekoladowym przekładamy piernik. W między czasie też przygotowujemy polewę. Margarynę przekładamy do rondelka, roztapiamy na bardzo małym ogniu, dosypujemy cukier, dodajemy 2 łyżki mleka i kakao. Mieszamy do momentu aż nie będzie grudek. Ciasto smarujemy polewą czekoladową, dla dekoracji posypujemy siekanymi orzechami i cukrowymi gwiazdkami. Możemy zamiast polewy rozpuścić czekoladę i posmarować wierzch ciasta. Wstawiamy ciasto do lodówki, aby krem i polewa stężały. Ciasto piernikowe można podawać po ok. 30 minutach, gwarantuję Wam, że bardzo szybko zniknie. Polecam 🙂
wygląda pysznie, kocham czekoladowe ciasta
Zapraszam do mnie 🙂
przekladany czekolada !! mniam pycha !!
Ciasto wyszło bardzo smaczne. Myśl,że pozostanie w moim repertuarze świątecznym na dłużej 😉
Pychotka!