Piwne pierogi z kapustą, grzybami i z kminkiem (piwne kapuśniaczki)

Piwne pierogi z kapustą, grzybami i z kminkiem (piwne kapuśniaczki). Przepis zrodził mi się w głowie, gdy dostałam  piwo z dziką różą. Postanowiłam to piwo wykorzystać jako składnik ciasta do drożdżowych pierogów z farszem jak do krokietów, czy wigilijnej kapusty.

A, że dania z ciasta drożdżowego często przygotowuję, szczególnie te wytrawne, podstawowy przepis drożdżowy wypracowałam już do perfekcji. Jednak dodatek piwa to pewne urozmaicenie, a receptura tej potrawy została specjalnie skomponowana do piwa Książęce Burgundowe Trzy Słody.
Pierogi pieczone

Z tego przepisu wychodzi 16 drożdżowych pierogów / kapuśniaczków.

Pierogi pieczone są średniej wielkości, z niezbyt mocno wypieczonego  drożdżowego ciasta.

No i co? Niech żyją  piwne pierogi z kapustą, grzybami i z kminkiem (piwne kapuśniaczki) !!! Są pyszne, polecam takie pierogi pieczone przygotować do wigilijnego barszczu.

Piwne pierogi z kapusta i grzybami

Składniki:

    • 3 szkl mąki pszennej,
    • 1 łyżeczka cukru,
    • 1 łyżeczka soli,
    • 200 ml piwa np. Książęce Burgundowe Trzy Słody
    • 1 op. suszonych drożdży,
    • 3 łyżki oleju rzepakowego lub masła
    • 1 żółtko
    • kminek do posypania

PRZYGOTOWANIE pierogów pieczonych:

Farsz można przygotować z tego przepisu:

  • 1/2 kg-  kapusta kiszona
  • garść – suszone grzyby
  • liście laurowe 1 szt
  • 1 łyżka – klarowane masło
  • 2 szt. ziele angielskie
  • czarny pieprz mielony do smaku
  • 1 cebula
  • 1/2 łyżeczki kminku

Grzyby suszone zalewamy wodą i moczymy. Grzyby drobno siekamy. Kapustę kiszoną mam ze sprawdzonego źródła więc nie jest za kwaśna, jeśli jednak jest płuczemy ją kilka razy.Następnie kapustę drobno siekamy, zalewamy wodą  kapustę, najlepiej wodą z moczenia grzybów i zagotowujemy. Dodajemy posiekane grzyby, liście laurowe, ziele angielskie nie solimy, gdyż kapusta ma słony smak. Całość gotujemy do miękkości kapusty i grzybów,  powinien też odparować nadmiar płynu.  Masło klarowane rozgrzewamy na patelni, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, szklimy i dodajemy do kapusty, mieszamy, dodajemy też kminek do kapusty. Chwilę  jeszcze trzymamy w garnku na ogniu, uważając by kapusta się nie przypaliła. Doprawiamy do smaku świeżo zmielonym pieprzem.

Ciasto: W misce mieszamy piwo z olejem rzepakowym lub rozpuszczonym masłem. Do misy robota wsypujemy 3 szklanki mąki pszennej,  sól, cukier i suszone drożdże, mieszamy. Do suchych składników wlewamy piwo wymieszane z olejem (masłem), ciasto wyrabiamy za pomocą haka do pizzy 5 minut. Stalową misę robota z ciastem przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia, gdy ciasto wyrośnie wyciągamy ciasto drożdżowe z misy i jeszcze chwilkę wyrabiamy ręcznie.

Na  blacie wałkujemy dosyć cienko ciasto, wykrawamy z niego okrągłe krążki. Na każdym krążku układamy po 2 łyżeczki farszu, zlepiamy jak tradycyjne pierogi. Każdy pieróg układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia niezbyt ściśle, gdyż pierogi jeszcze urosną. Pierogi smarujemy roztrzepanym żółtkiem i delikatnie posypujemy kminkiem. Blachę z pierogami wstawiamy na 20-30 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. I czekamy na te pyszności, które delikatnie się zarumienią. Te piwne pierogi pieczone to rewelacja. Zróbcie, polecam. Ja podałam piwne pierogi z kapustą, grzybami i z kminkiem do czerwonego barszczu.

Smacznego!

Piwne pierogiSAM_9596Piwne pieprogi z kapustą, grzybami i z kminkiem

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

2 myśli nt. „Piwne pierogi z kapustą, grzybami i z kminkiem (piwne kapuśniaczki)

Skomentuj Inspirowane Smakiem Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *