W mojej kuchni znów pachnie świątecznymi zapachami, po kuchni roznosi się zapach korzennych przypraw. Upiekłam korzenne pierniczki z różowym lukrem. Zaczął się grudzień, więc można zacząć przygotowania do Świąt Bożego Narodzenia. Pierniczki można upiec wcześniej i przechowywać je w metalowej puszce.
Pierniczki są bardzo smaczne, kruche, można je jeść od razu, nie trzeba czekać aż pierniczki zmiękną. Można je przygotować tuż przed Bożym Narodzeniem, zapakować i dać w prezencie bliskiej sercu osobie. Do przygotowania pierniczków wykorzystałam foremki, które nadały im Świątecznego charakteru.
Upieczone pierniczki polałam różowym lukrem i posypałam ozdobami do ciast, wystarczy to za ozdobę.
Przepis na Świąteczne pierniczki z lukrem:
Składniki:
- 1/4 kostki margaryny palma z murzynkiem,
- 1 szkl. mąki pszennej + do podsypania,
- 2 łyżki przyprawy korzennej Dr. Oetkera
- 1 łyżeczka kakao
- 1 szt. jajko,
- 2 łyżki miodu lipowego,
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia,
- różowy lukier Dr. Oetkera + posypki kolorowe i srebrne koraliki
- Do misy robota wrzucamy wszystkie suche składniki, czyli mąkę, przyprawę korzenną, proszek do pieczenia, kakao, wbijamy całe jajko, wlewamy rozpuszczoną margarynę, dodajemy miód i miksujemy. Posypujemy stolnicę mąką, wałkujemy ciasto na ok.3 mm i wykrywamy foremkami różne kształty. Przekładamy pierniczki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Blaszkę wstawiamy do gorącego piekarnika o temp. 150 stopni z termoobiegiem i pieczemy 15 minut. Studzimy i dekorujemy lukrem, ja tym razem wykorzystałam gotowy lukier i słodką posypkę dekoracyjną, albo można przygotować samemu. Co do dekoracji może być zrobiona w zależności od okazji.
- Smacznego!
Czy można zamiast proszku do pieczenia dać sodę oczyszczoną? Jest zdrowsza niż proszek
Oczywiście, że możesz – soda ma właściwości spulchniające i zastępuje proszek do pieczenia .
Pingback: Piernikowe choinki - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię i dom
Pingback: Świąteczne pierniczki - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię i dom