Ciąg dalszy świątecznych przepisów. Tym razem polecam Wam mój kolejny przepis na Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami, których nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Tym razem do ciasta dodana jest semolina, czyli gruboziarnista mąka otrzymywana z pszenicy twardej (durum). Pierogi to danie postne. Farsz jest przygotowany z dobrej jakościowo kapusty kiszonej, którą kupujemy ze sprawdzonego źródła i z borowików suszonych (prawdziwków), które sami zbieraliśmy z Piotrem w lesie, a potem suszyliśmy. Pierogi wigilijne to moje drugie ulubione danie po karpiu w galarecie. Na Wigilii są u nas również ruskie pierogi dlatego, że mój syn nie jada tych z kapustą i grzybami.
Jak zrobić wigilijne pierogi? W swojej galerii mam już kilka pomysłów na drożdżowe pierogi z kapustą i grzybami, tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami oraz na pierogi z kaszą gryczaną i grzybami.
SKŁADNIKI na farsz do wigilijnych pierogów z kapustą i grzybami:
- 5 dag – garść suszonych borowików
- 500 g kapusty kiszonej
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju
- sól do smaku
- pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE farszu:
Suszone borowiki zalewamy wrzącą wodą i zostawiamy na noc, następnie obgotowujemy je w tej samej wodzie. Odcedzamy, ale wody nie wylewamy. Na łyżce oleju podsmażamy drobno posiekaną cebulę, dodajemy borowiki delikatnie obsmażamy. Kapustę kiszoną bardzo drobno siekamy, dodajemy do podsmażonych grzybów, lekko dusimy, podlewamy niewielką ilością wody która została z gotowania grzybów, doprawiamy solą, pieprzem i dusimy 10 minut. Farsz studzimy.
Składniki na tradycyjne ciasto na pierogi:
3 szklanki mąki
ok. 1 szklanki wrzącej wody
2 łyżki oleju
płaska łyżeczka soli
lub
1 szklanka mąki pszennej
1 szkl. semoliny
1 szklanka wrzącego mleka
szczypta soli
na okrasę:
1 łyżka oleju
1 łyżka masła
1 duża cebula
szczypta soli i cukru
2 łyżki soli do gotowania pierogów
Do misy robota wsypujemy mąkę, dajemy szczyptę soli i wlewamy wrzące mleko. Ciasto wyrabiamy hakiem ok. 5 minut, można wyrobić ręcznie. Wyrobione ciasto wyciągamy, układamy na stolnicy lekko posypanej mąką i rozwałkowujemy dosyć cienko.
Za pomocą obręczy do wykrawania pierogów lub ciasteczek wykrawamy koła. Na każdy kawałek nakładamy farsz. Pierogi zlepiamy dokładnie, jak potrafimy możemy dla ozdoby zrobić falbanki. Ulepione pierogi układamy na posypanej mąką desce (aby się nie kleiły) i wrzucamy na gotującą się, osoloną wodę. Po wypłynięciu pierogów gotujemy je jeszcze około 5 minut na małym ogniu. Ugotowane pierogi wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz, przed podaniem posypujemy przesmażoną cebulą z odrobiną cukru i soli.
Pingback: Ruskie pierogi z boczkiem - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię i dom
Ja uwielbiam pierogi z kapustą i do tego sos grzybowy. Ostatnio przekonałem się do koncentratu grzybowego od Krakusa. Można na bazie jego zrobić bardzo smaczną zupę grzybową lub właśnie sos. Skład jak to w przypadku produktów Krakus bardzo spoko.