Domowa biała kiełbasa w cieście francuskim. Może się komuś przyda przepis na domową Białą kiełbasę w cieście francuskim i najlepszą konfiturę z czerwonej cebuli. Rewelacyjny smak.
Biała kiełbasa w cieście francuskim jest idealnym daniem na Wielkanoc, każdego roku gości na naszym świątecznym stole.
Składniki:
4 sztuki białej kiełbasy
1 op. ciasta francuskiego
2 jajka
do dekoracji roszponka i natka pietruszki
Najlepsza konfitura z czerwonej cebuli, składniki:
5 sztuk, czerwona cebula
2-3 łyżki miodu naturalnego
100 ml brandy lub czerwonego wina półsłodkiego
2 łyżki oleju
50 gram masła
100 ml czerwony ocet winny lub ocet balsamiczny
duża szczypta majeranku
pieprz świeżo mielony do smaku
sól morska
Jak przygotować najlepszą konfiturę z czerwonej cebuli. Przygotowanie konfitury:
Czerwoną cebule obieramy z łupin, kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy masło, a gdy się roztopi dodajemy 2 łyżki oleju, rozgrzewamy i wsypujemy pokrojoną w piórka cebulę, którą lekko solimy, aby szybciej zmiękła i dusimy, dodajemy brandy lub wino, wlewamy miód, mieszamy i podlewamy odrobiną wody, dusimy ok. 10 minut. Pod koniec duszenia dodajemy ocet winny lub balsamiczny, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, Na sam koniec doprawiamy majerankiem, mieszamy i dusimy jeszcze chwilkę.
Do czego podać konfiturę z czerwonej cebuli? Konfiturę podajemy np. do białej kiełbasy przygotowanej w następujący sposób.
Przygotowanie kiełbasy:
Rozmieszać 2 jajka w misce, maczać w nich dokładnie każdy kawałek kiełbasy. Ciasto francuskie kroimy na 4 części, a każdy kawałek ciasta nacinamy przez środek w kilku miejscach i zawijamy w niego dokładnie każdą kiełbasę. Smarujemy ciasto jajkiem i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 20 minut. Każdy kawałek kiełbasy nacinamy na skos. Na dużym talerzu układamy w jednakowych odstępach po łyżce konfitury z cebuli, między nimi układamy kawałki kiełbasy, 3 kawałki kładziemy na na środku na sztorc. Dekorujemy roszponką i natka pietruszki.
Do czego podać konfiturę z czerwonej cebuli? Konfitura z czerwonej cebuli również idealnie nadaje się do marynowanych śledzi, śledzie możemy ułożyć na konfiturze, lub zrobić tartinki z ciemnego chleba, na którym układamy po łyżeczce konfitury z czerwonej cebuli, oraz po kawałku śledzia. Tartinkę dekorujemy natką pietruszki. Smacznego!