Jajka po polsku

Jajka po polsku faszerowane. Jajka smażone w skorupkach. Nawet się nie obejrzymy, a będzie Wielkanoc. Święta to dobra okazja, aby wypróbować nasz kolejny
( po dietetycznej roladzie szpinakowej z łososiem) wielkanocny fit przepis na faszerowane jajka po polsku smażone w skorupkach. Ich przygotowanie nie sprawi nikomu żadnego problemu. Przepis jest banalnie prosty. A czemu fit, do farszu nie dajemy ani masła, ani majonezu, ani słodkiej śmietanki 30%, jest tu tylko dodany chrzan i dietetyczny sos jogurtowy. Jeśli szukacie innych przepisów na Jajka na Wielkanoc to zerknijcie tutaj. A może szukacie całościowego menu na Wielkanoc?
jajka smażone w skorupkach

Przepis na klasyczną wielkanocną przystawkę, czyli przepis na jajka po polsku w wersji fit.

Składniki:

  • 6 jajek
  • 2 łyżki dietetycznego sosu jogurtowego z czosnkiem (ma tylko 9 kcal w 15 g), ale może być też majonez, czy śmietana 30% albo gęsty jogurt
  • posiekana cebulka i szczypiorek (2-3 łyżki)
  • posiekana natka pietruszki (1-2 łyżki)
  • 1-2 łyżeczka chrzanu
  • 4 łyżki bułki tartej
  • pieprz i sól do smaku

Jak przygotować Jajka po polsku :

Jajka gotujemy na twardo, a następnie studzimy ( nie obieramy)  i kroimy wzdłuż bardzo ostrym nożem, żeby nie uszkodzić skorupki (najlepiej to zrobić jednym szybkim cięciem) skorupek nie wyrzucamy!  Delikatnie wyjmujemy za pomocą łyżeczki białka z żółtkami, przekładamy je do miski i rozdrabniamy widelcem, lub siekamy, kroimy w drobną kostkę. Następnie do rozdrobnionych jajek dodajemy chrzan i sos jogurtowy (albo majonez czy śmietanę) oraz posiekany szczypiorek z cebulką, oraz natkę pietruszki. Całość doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy, jak farsz jest za suchy dodajemy jeszcze sos jogurtowy (albo śmietanę, majonez) i tak przygotowanym farszem ostrożnie wypełniamy skorupki jajek najlepiej za pomocą małej łyżeczki. Powierzchnia farszu musi wystawać poza rant skorupki, obsypujemy farsz bułką tartą. Następnie rozgrzewamy patelnię i na oleju lub maśle obsmażamy jajka od strony farszu z bułką tartą, (kładziemy je na patelnię farszem do dołu). Smażymy 2-3 minutki aż się zarumienią. Gotowe! Można podawać jajka po polsku w towarzystwie bagietki, świeżego chleba lub zjeść z plastrem gotowanej szynki jako samodzielną przystawkę podczas śniadania wielkanocnego. Smacznego.
jajka smazone w skorupkachjajka smazone w skorupkachjajka smażone w skorupkach

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *