Jajka z majonezem i łososiem to kolejna propozycja na tegoroczną Wielkanoc. Ten przepis na jajka jest idealny na święta wielkanocne, oraz na inne okazje. Bo Polacy uwielbiają jajka z majonezem. Jajka z majonezem, to klasyka kuchni polskiej, najprostszy sposób podania jajek ugotowanych na twardo. Jajka z łososiem i majonezem robi się w zasadzie jak zwykłe jajka z majonezem, tylko dodatek wędzonego łososia powodują, że zwykłe jajka robią się niezwykłe.
To prosty przepis na jajka z majonezem i łososiem. Jeśli szukacie innych przepisów na faszerowane jajka to zaglądnijcie tutaj, na blogu znajdziecie też przepisy na serniki i wielkanocne babki.
Składniki na jajka z majonezem i łososiem, w zależności od ilości jajek:
Jajka ugotowane na twardo, 2 połówki na osobę
plasterki wędzonego łososia, tyle ile jest połówek jajek
majonez, 1 łyżeczka na pół jajka
świeży tymianek
sól i pieprz do smaku
Przepis na jajka z majonezem i łososiem. Jajka wkładamy do zimnej wody i jak zacznie się woda gotować, gotujemy jeszcze 6 minut, odlewamy wodę, zalewamy zimną wodą i studzimy. Jajka obieramy ze skorupek, kroimy na pół , doprawiamy delikatnie solą.
Na każdą połówkę jajka nakładamy po łyżeczce majonezu, doprawiamy pieprzem, przez środek kładziemy kawałek wędzonego łososia i dekorujemy np. świeżym tymiankiem. Smacznych Świąt.