31 maja 2011 zostałam zaproszona do siedziby firmy Winiary w Warszawie na kolejną edycję wspólnego gotowania.
Tematem spotkania było grillowanie.
Po raz pierwszy miałam okazję spotkać się z pasjonatami sztuki kulinarnej: Asią, Patrycją, moją imienniczką Jolą, Joanną, Bernadetą oraz moim mężem Piotrem, który zastąpił nieobecną Ullę, z organizatorami imprezy i pracownikami firmy Winiary, których serdecznie pozdrawiam i dziękuję za miłą zabawę 🙂 Każdy z nas zastał na miejscu wcześniej zamówione produkty na wybrane dania i pomoc do zadań specjalnych 🙂 Mój zespół w postaci pani Heni i kolegi Tomka wspierał mnie przy mało wdzięcznych pracach jak obieranie i krojenie cebuli, szatkowanie papryki, krojenie pomidorów, czy też pilnowania szaszłyków by się nie przypaliły (Tomek był w tym niezastąpiony, grillował wszystko co mu przyniesiono) za co ślę im specjalne podziękowania 🙂
To ja i Piotrek
W pierwszej części spotkania w profesjonalnie wyposażonej kuchni, wspólnie przygotowywaliśmy dania związane z grillem.
Ja przygotowałam szaszłyki drobiowo-boczkowe, dip czosnkowo-ziołowy, oraz sałatkę warzywną.
Szaszłyki drobiowo-boczkowe:
Przyprawa na grill pikantna Winiary
1 pierś z kurczaka
1 papryka
8 małych cebulek
15 dag boczku
olej
Do woreczka z przyprawami wlewamy olej, marynujemy mięso- pierś z kurczaka i boczek kroimy w małe kawałki, mieszamy razem i odstawiamy w chłodne miejsce na 30 minut. Przygotowujemy szaszłyki: paprykę kroimy w małe kawałki, cebule w grube krążki. Nabijamy na patyczki na przemian kurczaka – paprykę – boczek – cebulę- kurczaka – cebulę- boczek- paprykę- kurczaka itd. Grillujemy na niedużym żarze przez ok. 30-40 minut
Dip do szaszłyków:
1 Sos sałatkowy „czosnkowo-ziołowy” Winiary oraz 1 jogurt grecki, dokładnie mieszamy
Sałatka warzywna:
1 kapusta pekińska (mała)
4 pomidory
3 papryki (żółta, zielona, czerwona)
1 ogórek
1 sos sałatkowy Winiary- Wiosenny ze szczypiorkiem
3 łyżki oleju i 3 łyżki wody do przygotowania sosu
½ pęczka świeżego koperku
Piotrek w miejsce nieobecnej Ulli improwizował dania z dorsza i skrzydełek kurczaków.
Dorsz marynowany Soserem Winiary, smażony w cieście naleśnikowym, a nastepnie grillowany z przyprawą grillową pikantną Winiary, oraz dip na bazie jogurtu greckiego, majonezu Winiary z ogórkiem, koperkiem i czosnkiem.
podanym na dwa sposoby
oraz skrzydełka miodowe „Sposób na miodowe skrzydełka” Winiary
W drugiej części spotkania, po przygotowaniu potraw zasiedliśmy wszyscy wspólnie, aby skosztować wykonane dania, a muszę przyznać, że stół uginał się pod ich ciężarem. Wszystko zresztą wyglądało naprawdę profesjonalnie, wspaniale i kolorowo.
Przyznam, że nie sposób było wszystkiego spróbować.
Uwieńczeniem kosztowania dań był deser przygotowany przez jedną z koleżanek.